Mattis: Vjerujemo kako se desio napad u Doumi

Mattis je kazao i kako jedna od glavnih stvari koje ga brinu u vezi sa bilo kakvim vojnim udarom SAD-a, jeste sprečavanje eskalacije „koja bi se otrgla kontroli“ (AP)

Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Jim Mattis izjavio je danas u američkom Kongresu kako vjeruje da se hemijski napad u Siriji zaista dogodio i potvrdio želju Washingtona da inspektori na terenu prikupe dokaze, upozoravajući da taj posao postaje teži kako vrijeme odmiče.

„Vjerujem kako je bilo hemijskog napada i mi tragamo za dokazima“, rekao je Mattis na saslušanju pred Komitetom za oružane službe Predstavničkog doma.

Kako prenosi agencija Reuters, Mattis je kazao i kako jedna od glavnih stvari koje ga brinu u vezi sa bilo kakvim vojnim udarom SAD-a, jeste sprečavanje eskalacije „koja bi se otrgla kontroli“ rata u Siriji, u kojem su Rusija, Iran, Turska i drugi zauzeli strane.

Reuters navodi da je Mattis optužio Rusiju kako je saučesnik u tome što u Siriji i dalje ima hemijskog oružja, uprkos sporazumu iz 2013. godine kojim se od te države zahtijevalo da ga se riješi, a u čemu je Moskva posredovala.

Istražiteljski timovi

Dva istražiteljska tima Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) u petak i subotu stižu u Siriju radi istrage o navodnom pogubnom napadu u Doumi, rekao je novinarima sirijski ambasador u UN-u Bashar Jaafari.

„Te dvije grupe će odvojeno stići u Siriju… Spremni smo ih ispratiti do lokacije na koju žele otići, kad god žele“, rekao je Jaafari, prenosi Reuters.

Prema riječima sirijskog ambasadora, OPCW je dostavila četiri pasoša sirijskoj ambasadi u Briselu i vize su odmah dodijeljene.

Jaafari je istakao kako je Sirija spremna izdati vize i inspektorima na sirijskoj granici sa Libanom.

OPCW nije potvrdila planove za putovanje svojih istražitelja.

Bure-bomba sa otrovnim hemikalijama

Douma je posljednji grad u oblasti Istočna Ghouta koji je pod kontrolom pobunjenika i na njega je u petak sirijska vojska pokrenula žestok napad, pri čemu je navodno poginulo na desetke ljudi.

Sirijska pobunjenička grupa Jaish al-Islam optužila je u subotu Vladine snage da su bacile bure-bombu sa otrovnim hemikalijama na civile u Doumi, te kako je tom prilikom povrijeđeno više od pet stotina osoba.

Iz SAD-a optužuju sirijske snage kako stoje iza navodnog napada hemijskim oružjem u Doumi i prijete raketnim napadom.

Dokaza da se napad hemijskim oružjem dogodio do sada nema, a Rusija je upozorila SAD kako će Moskva napad na Siriju smatrati ratnim zločinom, navodeći kako bi on mogao izazvati direktan vojni sukob.

Izvor: Agencije