Mattis u Zagrebu na sastanku Američko-jadranske povelje

Damir Krstičević, James Mattis
Regionalnu inicijativu su pokrenuli SAD, Hrvatska, Albanija i Makedonija, a potom su priključile BiH i Crna Gora (MORH)

Američki ministar obrane James Mattis stigao je u Zagreb gdje će s kolegama iz jugoistočne Europe razgovarati o priključivanju NATO-u ostalih regionalnih država, objavilo je ministarstvo obrane.

Mattis je nakon dolaska rekao da je Hrvatska “dokazana američka saveznica” i obećao pomoć SAD-a u nastavku modernizacije hrvatske vojske.

Američki ministar sastao se s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem koji je izrazio zadovoljstvo zbog odličnih i prijateljskih odnosa Hrvatske i SAD-a, priopćila je Vlada.

Mattis je naglasio “da mu je zadovoljstvo ponovno biti u zemlji koja je dokazana američka saveznica koja ima respektabilnu vojsku”. 

Pohvala nabavci vojne opreme

Pohvalio je odluke hrvatskog državnog vodstva o nabavi nove vojne opreme i obećao pomoć kod sljedećih koraka modernizacije hrvatske vojske, stoji u priopćenju.

Mattis je u Zagreb stigao nakon summita NATO-a u Bruxellesu gdje je SAD potvrdio punu predanost Sjevernoatlanskom savezu, unatoč kritikama predsjednika Donalda Trumpa da saveznici ne izdvajaju dovoljno za zajedničku obranu.

Njegov posjet Hrvatskoj potvrda je odličnih i prijateljskih odnosa dviju država s ciljem da suradnja bude još bolja, kažu u ministarstvu, kako prenosi Hina.

“Hrvatska radi na podizanju svojih vojnih sposobnosti i povećava obrambeni proračun”, rekao je u srijedu hrvatski ministar obrane Damir Krstičević, koji je dočekao Mattisa u zračnoj luci.

Dodao je da je vlada donijela plan dostizanja cilja o izdvajanju dva posto BDP-a za obrambeni proračun koji treba dostići do 2024.

O prisutnosti SAD-a, NATO-u, obrani i sigurnosti

Mattis se u četvrtak sastaje s premijerom Andrejem Plenkovićem, a u petak će sudjelovati na sastanku ministara obrane Američko-jadranske povelje.

Radi se o regionalnoj inicijativi koju su 2003. pokrenuli SAD, Hrvatska, Albanija i Makedonija, a 2008. priključile su joj se BiH i Crna Gora.

Cilj inicijative je pružanje potpore euroatlanskim procesima u jugoistočnoj Europi i što skorija integracija svih država članica u NATO.

Hrvatska i Albanija u Savez su ušle 2009.

Očekuje se kako će ministri razgovarati o jačanju prisutnosti SAD-a u jugoistočnoj Europi, koracima koje je potrebno poduzeti u cilju ubrzanja integracije preostalih država aspirantica iz te regije u NATO, sigurnosnoj situaciji u jugoistočnoj Europi te pravednijoj raspodjeli tereta obrambenih izdvajanja između SAD-a i Europe.

Izvor: Agencije