Mattis: Trump želi podijeliti Amerikance

Mattis je bio ministar odbrane SAD do 2018. kad je podnio ostavku na svoju dužnost jer se nije slagao sa Trumpovom politikom u Siriji (EPA)

Bivši američki ministar odbrane Jim Mattis optužio je predsjednika Donalda Trumpa za pokušaj podjele među Amerikancima i kritizirao njegovu prijetnju izlaska vojske na ulice gradova kako bi se obračunali s demonstrantima koji već devet dana protestiraju zbog ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda prilikom hapšenja u Minneapolisu, javlja Hina.

“Donald Trump je prvi američki predsjednik za mog života koji se ne trudi ujedini američki narod, a čak se ni ne pravi da to pokušava napraviti. Umjesto toga, on nas pokušava podijeliti. Svjedočimo posljedicama trogodišnjeg namjernog djelovanja”, objavio je Mattis u saopćenju.

“Svjedočimo posljedicama trogodišnjeg perioda bez odraslog vodstva”, upozorio je.

Mattis je bio ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država do 2018. godine, kad je podnio ostavku na svoju dužnost jer se nije slagao sa Trumpovom politikom u Siriji. Od tada je odbijao govoriti protiv predsjednika države, govoreći kako duguje naciji da šuti dok je njegov bivši šef u uredu.

Penzionisani general je odbacio tezu da ima političke ambicije i kritizirao je sadašnje vojno vodstvo zbog učešća u Trumpovom samoportretiranju pred crkvom s Biblijom u ruci, nakon što su mu snage policije i Narodne garde rasčistile put kroz demonstrante.

Gradovi nisu ‘ratne zone’

Kritizirao je sadašnje vojno vodstvo i zbog korištenja izraza “ratna zona” za američke gradove u kojima se demonstriralo na ulicama.

“Moramo odbaciti bilo kakvu pomisao na to da su naši gradovi ratne zone”, napisao je Mattis.

Trumpova prijetnja da će poslati vojsku na demonstrante uzbunila je vojne službenike, ali i zastupnike u Kongresu.

“Vojni odgovor, kao što smo vidjeli u Washingtonu, dovodi do sukoba – lažiranog sukoba – između vojske i civila”, napisao je Mattis.

Pozvao je Amerikance da se ujedine bez Trumpa i “pronađu snagu naslijeđenu u američkom društvu”.

“Ovo neće ići lako, kao što smo vidjeli proteklih dana, ali dugujemo to našim sugrađanima, prošlim generacijama koje su krvarile za odbranu naše države, kao i našoj djeci”, zaključio je Mattis.

Izvor: Agencije