Mattis: Treba još vremena za pobjedu nad ISIL-om

Jim Mattis: ISIL je implodirao, ali su na izvjestan način pojačali svoje središte (AP)

Rat u Siriji protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant “bit će dobiven, ali za to će trebati još malo vremena”, ocijenio je u utorak američki ministar odbrane Jim Mattis, prenose agencije.

Na konferenciji za novinare po završetku susreta s francuskom kolegicom Florence Parly u Parizu, on je izjavio: “Još uvijek smo angažirani u teškom sukobu.”

“Ne varajte se… ISIL je implodirao, ali su na izvjestan način pojačali svoje središte u trenutku kad kontroliraju samo dva posto teritorije od one koju su kontrolirali ranije”, dodao je Mattis.

‘Posao nije dovršen’

“U mjesecima koji će uslijediti nakon konačnog poraza ISIL-a nastavit ćemo stvarati sigurnosne uvjete koji će ga spriječiti da se ponovno instalira.”

Preuzevši riječ, Parly je ocijenila kako u Siriji “posao nije sasvim dovršen”.

“Ostat ćemo umiješani tako dugo dok koalicija ostane umiješana na Levantu. Znamo kako je borba protiv terorizma teška borba, dugog daha. Napredak je ostvaren u ponovnom osvajanju teritorije koju je kontrolirao ISIL, ali se moramo i dalje uvjeravati da se ta borba protiv terorizma nastavi na djelotvoran način”, istakla je francuska ministrica odbrane.

“Zato nam treba efikasan politički proces, s mogućnošću organiziranja izbora, na kojima će svi Sirijci, uključujući milione koji su pobjegli iz države, moći učestvovati.”

‘Nepokolebljiva odlučnost’

Mattis je ranije u utorak kazao kako će Sjedinjene Američke Države dokazati “nepokolebljivu odlučnost” u angažmanu u NATO-u.

“SAD je pokazao kako će nastaviti dokazivati nepokolebljivu odlučnost u svom angažmanu u Atlantskom savezu”, izjavio je on po završetku razgovora s predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom u Parizu.

Podsjetio je na izreku “djela govore više od riječi”, uoči ministarskog sastanka NATO-a u Briselu i u trenutku kad američki predsjednik Donald Trump kritizira države članice Saveza, posebno Njemačku, optužujući ih da su loše platiše i da se oslanjaju na SAD kako bi zajamčile sigurnost.

Izvor: Agencije