Mattis: SAD nije spreman na vojnu saradnju s Rusijom

Mattis kazao da će SAD nastaviti politički angažman s vladom ruskog predsjednika u pokušaju da pronađu zajednički jezik (EPA)

Američki ministar odbrane James Mattis izjavio je da Sjedinjene Države nisu spremne na vojnu saradnju s Rusijom, zatvarajući za sada vrata svim naporima na saradnji s Moskvom u borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji.

Mattis je kazao da će SAD nastaviti politički angažman s vladom ruskog predsjednika Vladimira Putina u pokušaju da pronađu zajednički jezik. Kazao je da se Rusija mora “dokazati” i poštovati međunarodno pravo.

Sjedinjene Države su prekinule vojne odnose s Moskvom nakon ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krim u 2014.

Nova era saradnje s Moskvom

Kao predsjednički kandidat, Donald Trump u više je navrata hvalio Putina, rekavši kako želi novu eru saradnje s Mokvom.

Putin je danas pozvao na pojačanu obavještajnu saradnju sa SAD-om i  NATO-m, prenosi AP.

Mattis je ranije poručio savezničkim državama članicama NATO-a kako moraju povećati svoje finansijske doprinose zajedničkoj odbrani, inače će Washington umanjiti svoju posvećenost Alijansi.

On je, tokom razgovora sa 27 kolega iz država članica NATO-a iza zatvorenih vrata, optužio neke zemlje kako ignoriraju prijetnje, uključujući prijetnje Rusije.

Istakao je kako će Amerika ispuniti svoje obaveze, ali da saveznici u NATO-u moraju pružiti podršku zajedničkoj odbrani „ukoliko ne žele da Amerika umanji svoju posvećenost Alijansi“.

Izvor: Agencije