Mattis potpisao zapovjed o povlačenju iz Sirije

Mattis je savjetovao da se SAD ne povlače iz Sirije, što je bio jedan od razloga za odluku o ostavci (EPA)

Američki ministar obrane u odlasku James Mattis potpisao je zapovjed o povlačenju snaga SAD-a iz Sirije, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik ministarstva, izvršivši time odluku predsjednika Donalda Trumpa koja je i pridonijela njegovoj ostavci prošle sedmice, objavila je Hina.

Zapovjed je potpisana nakon što je Trump u nedjelju objavio da će Mattisa zamijeniti dva mjeseca ranije nego što se očekivalo.

Dužnosnici kažu da je predsjednika na taj potez nagnala ljutnja zbog kritika njegove vanjske politike u Mattisovom pismu ostavke.

„Izvršna zapovjed za Siriju je potpisana“, izvijestio je glasnogovornik ministarstva e-mailom agenciji Reuters, u poruci koja nije sadržavala ostale pojedinosti.

Dužnosnici su upozoravali na predviđene rokove, no povlačenje bi moglo početi već idućih sedmica.

Zagovarao ostanak u Siriji

U srijedu je Trump rekao da povlači američke vojnike iz Sirije obrazlovši odluku cijenom angažmana u životima vojnika SAD-a i novcu poreznih obveznika.

Mattis, koji se zalagao za NATO i tradicionalna američka savezništva, što ga je često dovodilo u spor s Trumpom, savjetovao je da se SAD ne povuče iz Sirije, te je i to bio jedan od razloga za odluku o ostavci.

U pismu ostavke Mattis je rekao da će s dužnosti otići krajem februara kako bi dao vremena za potvrdu njegovog nasljednika.

No, američki predsjednik Donald Trump u nedjelju je najavio da će Mattisa već 1. januara zamijeniti Patrickom Shanahanom.

Izvor upoznat sa situacijom Reutersu je otkrio da Trumpu smeta pažnja koju je dobilo Mattisovo pismo ostavke.

Izvor: Agencije