Mattis: Pentagon razrađuje detalje o slanju vojnika na granicu

Mattis je iznio brojne kritike na račun predsjednika Obame (EPA)

Američki ministar odbrane James Mattis izjavio je da zvaničnici Pentagona još razrađuju detalje o slanju nekoliko stotina vojnika na južnu američku granicu, dok se karavan migranata polako kreće ka sjeveru Meksika i Sjedinjenim Državama. 

Pentagon je u petak odobrio zahtjev Ministarstva za unutrašnju sigurnost da uputi nekoliko stotina vojnika na američko-meksičku granicu, a čija je uloga opisana kao pomoć agentima granične patrole. 

U saopštenju se navodi da će vojnici pružati podršku graničnoj patroli u planiranju pružanja pomoći, organizovanju ljekarskih timova i izgradnji privremenog smještaja za migrante, uz druge dužnosti.

Vojnici će se pridružiti više od 2.000 članova Nacionalne garde koji su već raspoređeni na granici kako bi pomogli agentima pogranične patrole.

U međuvremenu, prema nekim izvještajima, administracija predsjednika Donalda Trumpa razmatra novu uredbu kojom bi se tražioci azila i imigranti spriječili da pređu američko-meksičku granicu, prenosi Glas Amerike.

Pružiti utočište i azil

Mediji se pozivaju na izjave neimenovanih zvaničnika koji navode da vlasti razmatraju niz administrativnih i pravnih mjera zasnovanih na zaštiti nacionalne sigurnosti, kako bi se migranti spriječili da zatraže azil.

Karavan migranata koji pješače ka sjeveru još je stotinama kilometara daleko od najbliže američke granice.

Agencija UN-a za izbjeglice poziva Washington da dozvoli ljudima koji bježe od progona i nasilja, uključujući i one koji putuju u karavanu iz zemalja Centralne Amerike, da zatraže azil na američkoj teritoriji.

“Naš stav na globalnom nivou jeste da pojedincima koji bježe od nasilja i progona treba dati pristup teritoriji i zaštiti koja uključuje izbjeglički status”, izjavio je za Glas Amerike portparol UNHCR-a Andrej Mahecic. 

“Ako ljudi koji bježe od progona i nasilja uđu u Meksiko, treba da im se pruži pristup meksičkom sistemu azila, a onima koji uđu u SAD treba da se pruži pristup istom američkom sistemu”, rekao je Mahecic.

Izvor: Agencije