Mattis će posjetiti Makedoniju, zabrinut ruskim djelovanjem

Ta vrsta razdora koju Rusija uvijek se prilagođava specifičnoj situaciji i uvijek je neprihvatljiva, naveo je James Mattis (Arhiva)

Američki ministar obrane James Mattis najavio je da će posjetiti Makedoniju prije referenduma 30. septembra o promjeni imena zemlje, izražavajući zbrinutost sumnjivim ruskim miješanjem u to glasanje koje Moskva odbacuje.

Makedonija je zakazala referendum o vladinom dogovoru sa susjednom Grčkom da promijeni ime u Republika Sjeverna Makedonija, što bi joj moglo otvoriti vrata za pristupanje NATO-u i Evropskoj uniji.

“Zabrinjava me to… Ta vrsta razdora koju Rusija prakticira od Estonije do Sjedinjenih Američkih Država, od Ukrajine, i sada, do Makedonije, uvijek se prilagođava specifičnoj situaciji i uvijek je neprihvatljiva”, rekao je novinarima Mattis, koji će posjetiti Makedoniju tokom vikenda.

On je kazao kako želi jasno pokazati da Sjedinjene Američke Države podržavaju makedonski narod.

Poziv za pristupne pregovore

NATO je pozvao Makedoniju da počne pristupne pregovore sa Savezom, ali je poručio da prvo mora promijeniti svoj Ustav i usvojiti novo ime.

Evropska unija je poručila kako će postaviti datum za pristupne pregovore Makedonije u očekivanju provedbe sporazuma o imenu.

Ruski ambasador u Skoplju kritizirao je želju Makedonije da se priključi NATO-u, rekavši kako bi mogla postati “legitimna meta” ako se odnosi između NATO-a i Rusije još pogoršaju.

U junu je Grčka protjerala dvojicu ruskih diplomata i zabranila drugoj dvojici ljudi ulazak u zemlju, optuživši ih za upletanje ohrabrivanjem protesta i podmićivanjem neimenovanih dužnosnika kako bi spriječili sporazum s Makedonijom.

Moskva je odbacila da je učinila bilo što loše i uzvratila protjerivanjem Grka.

Izvor: Agencije