Matthew Palmer specijalni predstavnik SAD za Balkan

Matthew Palmer poznaje situaciju na Balkanu, ocjenjuju analitičari (Tanjug)

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, Matthew Palmer novi je specijalni predstavnika SAD za Balkan, saopštio je State department.

Palmer će u novoj ulozi već 1. septembra učestvovati u radu Strateškog foruma na Bledu, a zatim će predstavljati SAD na sastancima Kvinte u Briselu i Podgorici.

“Palmer će predvoditi naša nastojanja da pojačamo diplomatske napore SAD u podršci miru, stabilnosti i napretku u regionu i usredsrediti se na integraciju država Zapadnog Balkana u zapadne institucije”, saopštio je State department.

Imenovanje Palmera za specijalnog predstavnika za Balkan je znak da američka administracija želi da da pogura pregovarački proces Beograda i Prištine, ocenio je šef diplomatije Srbije Ivica Dačić, ističući da se neće menjati format dijaloga i da će se i dalje voditi u Briselu.

“To je znak da SAD žele da na neki način formalizuju ono što stalno govore, a to je da se podstakne brzo rešenje ovog pitanja, odnosno da se podstaknu sve strane na zapadnom Balkanu da se gradi regionalni mir i stabilnost. Nije tu krucijalan samo ovaj izbor, već je ključno pitanje da li će se izvršiti pritisak na Prištinu da ukine takse”, rekao je Dačić za RTS.

Dačić: Palmer je oženjen Beograđankom, ne znam da li je to prednost

On je naglasio da nije iznenađen imenovanjem Palmera za specijalnog predstavnika SAD za Balkan jer je, kako je rekao, i do sada, na neki način, obavljao tu funkciju.

Dačić je rekao da Palmer dobro poznaje situaciju u regionu, ali je ocenio da je njegov “hendikep” što je bio dugo godina u State departmentu i ima utvrđen sistem vrednosti i način razmišljanja “koji možda u određenom trenutku stvara određene stereotipe u postojećoj situaciji”.

“Ali mislim da dobro prati tu liniju nove američke administracije i želje da se postigne rešenje koje će biti trajno i ubrzavanje tog rešenja”, rekao je Dačić.

Dačić je istakao da je Palmer oženjen Beograđankom, ali je rekao da ne zna koliko je to prednost, a koliko mana jer će, kako je naveo, morati da dokazuje da nije pristrasan.

Specijalni izaslanik SAD za Balkan Matthew Palmer daće veći podstrek u angažovanju SAD ka konačnom rešenju u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, ocenjuje direktor prištinskog Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Sheholli.

On je za Kosovo Online rekao da je imenovanje Palmera „dobra vest za Zapadni Balkan“.

“Važno je da je Palmer izuzetno dobro obavešten o svim komponentama Zapadnog Balkana i posebno što će dati doprinos u odnosima Srbije i Kosova. Realno je očekivati da će Palmer biti sinonim rešavanja i okončanja normalizacije odnosa Beograda i Prištine”, naglasio je Sheholli, koji je jedno vreme bio savetnik dosadašnjeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja.

Karijerni diplomata sa iskustvom sa Balkana

Američki list Foreign policy ocenjuje da je Palmerovo imenovanje odraz nastojanja Vašingtona da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine i tako okonča dugotrajan spor u jugoistočnoj Evropi.

Taj američki magazin, u tekstu objavljenom pre nego što je Palmer i zvanično imenovan, navodi da taj potez Vašingtona predstavlja nastojanje da se smire tenzije između Beograda i Prištine, dve decenije posle oružanog sukoba koji je izazvao intervenciju NATO i na kraju doveo do samoproglašenja nezavisnosti Kosova.

Za pojedine eksperte, imenovanje karijernog diplomate sa iskustvom sa Balkana, bi koristilo razvoju regiona koji su američki zvaničnici često zanemarivali, makar posle vremena intenzivnih napora da se okončaju krvavi ratovi 1990-ih godina, piše Foreign policy.

Američki medij upozorava na to da Kina i Rusija nastoje da prošire svoj uticaj na Balkanu, pa bi rešavanje davnih razmimoilaženja u regionu pomoglo da se zemlje približe EU i Zapadu.

Napori čelnika EU, uključujući bivšu šeficu diplomatije Federicu Mogherini, da doprinesu normalizaciji odnosa nisu bili uspešni, navodi list i dodaje da evropski lideri oklevaju da razgovaraju o proširenju EU i pristupanju novih članica, što je ključni ekonomski i politički podsticaj da Beograd i Priština postignu konačni dogovor.

“Imenovanje novog specijalnog izaslanika za Balkan jasno ukazuje na to da se SAD zvanično više uključuju u ovo pitanje”, kaže Danijel Vajdič, ekspert za spoljnu politiku koji prati region i radi na evropskim pitanjima u Odboru za spoljne odnose Senata.

On ocenjuje da to povećava verovatnoću za pronalazak rešenja ovog pitanja pre završetka Trumpovog mandata.

Palmer će zadržati svoju trenutnu poziciju zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za evroazijska pitanja, piše Foreign policy.

Izvor: Agencije