Matthew Palmer: Dodikove prijetnje su beskorisne

Bugajski smatra da će Palmer više biti uključen u krizu u Bosni i Hercegovini nego u onu s Kosovom (Arhiva)

Matthew Palmer, zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Amerčkih Država za Evropu i Euroaziju, izjavio je da je budućnost Bosne i Hercegovine vezana za Evropsku uniju, NATO i partnerstvo sa SAD-om.

U intervjuu za Glas Amerike, Palmer je kazao da podržava nedavni dogovor bh. političkih čelnika o formiranju vlasti, te je istakao da bi „reforme koje su dio NATO procesa podržavale reforme koje su potrebne da i BiH krene prema Evropskoj uniji“.

Gvoreći o mogućnosti da Godišnji nacionalni program (ANP) bude usvojen u reduciranoj verziji, on je rekao da je „država ta koja odlučuje o brzini i obimu angažmana sa NATO-om.

„Važno je, kako mi na to gledamo, da se ANP preda, kako bi BiH mogla biti partner NATO-u u promovisanju reformi u odbrambenom i sigurnosnom sektoru. NATO donosi puno toga i može pomoći BiH da ojača svoje sposobnosti u ovim vrlo važnim područjima, a smatramo da će te reforme olakšati napredak ka članstvu u EU-u“, rekao je Palmer.

‘Sankcije Dodiku imale su učinak’

Osvrčući se na izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će, u slučaju da u roku od 30 dana ne bude postignut dogovor o vlasti, dovesti u pitanje nadležnosti koje su, po njegovom mišljenju, prebačene sa entitetskog na državni nivo, Palmer je kazao:

„Ne mislim da će takve prijetnje zaista pomoći stvaranju političke klime koja vodi kompromisu i dogovoru. Nadam se da Dodik neće zadržati takvu tvrdokornu retoriku. Mislim da je to u osnovi beskorisno i da stvara političku klimu u kojoj imate pobjednike i gubitnike, a ne priliku da svi dobiju dio onoga što žele i da budu u poziciji da prihvate da su nešto uspjeli.“

Palmer je dodao je da „važno imati na umu da je SAD Dodiku nametnuo sankcije“.

„To je bio odgovor na niz koraka koji su trebali kulminirati referendumom o otcjepljenju Republike Srpske od BiH. Mislim da je ta odluka u potpunosti bila opravdana s obzirom na tadašnje okolnosti. I mislim da činjenica da je retorika o referendumu o otcjepljenju znatno oslabila nakon što su uvedene sankcije, pokazuje da je bila učinkovita u postizanju tog cilja.“

Palmer je još dodao i o da su BiH potrebne političke i ekonomske reforme, te da narod BiH ima pravo da ih očekuje od lidera.

Podsjetio je da se SAD i dalje nudi kao partner BiH, te da bi podržao proces reformi koji bi prihvatile političke partije i lideri u BiH.

Izvor: Glas Amerike