Oglasi

Mattarella zakazao nove konsultacije o italijanskoj vladi

Italijanski predsjednik prihvatio je zahtjev lidera više stranaka da dobiju još vremena za formiranje nove vlade, kako bi se izbjegli prijevremeni izbori.
Mattarela je kazao da bi nova vlada morala biti dovoljno čvrsta kako bi dobila povjerenje parlamenta i imati sveobuhvatni programEPA

Italijanski predsednik Sergio Mattarella izjavio je da je prihvatio zahtev lidera više stranaka da dobiju još vremena kako bi pokušali da formiraju novu vladu i da se tako izbegnu prevremeni izbori.

Kako prenosi AP, Mattarella je novinarima posle dvodnevnih konsultacija nakon što je ove nedelje pala dosadašnja vlada, saopštio da su mu partijski lideri rekli da im treba još vremena i da je zato novu rundu konsultacija zakazao za sledeći utorak.

On je istakao da bi nova vlada morala da bude dovoljno čvrsta kako bi dobila poverenje parlamenta i da ima sveobuhvatni program.

Moguć savez demokrata i Pokreta pet zvijezda

U suprotnom, dodao je, moraće da raspusti parlament, čime će biti otvoren put za izbore koji bi mogli da budu održani već ove jeseni.

Luigi di Maio, lider antisistemskog Pokreta 5 zvezdica, članice dosadašnje vladajuće koalicije, rekao je da se ne plaši prevremenih izbora, ali je ostavio otvorena vrata za pregovore o formiranju "čvrstog saveza", odnosno vlade.

Posle razgovora s Mattarellom, on je ukazao da postoje dve mogućnosti - novi savez sa strankom levog centra, Demokratskom partijom, ili pomirenje s dosadašnjim partnerom, desničarskom Ligom Mattea Salvinija, koji je i pokrenuo inicijativu za rušenje sadašnje vlade.

Opoziciona Demokratska partija izrazila je spremnost da sarađuje s Pokretom pet zvezdica, ranijim protivnikom, kako bi se formirala pro evropska koalicija i sprečili prevremeni izbori i eventualni samostalni dolazak na vlast Salvinija, koji trenutno uživa najveću popularnost među biračima.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.