Mattarella: Izjave koje mogu stvoriti dojam teritorijalnih zahtjeva

Antonio Tajani
Antonio Tajani se slovenskim i hrvatskim zvaničnicima izvinio zbog svojih riječi u nastupu pred talijanskim esulima (AP)

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella odgovorio je na pismo slovenskog kolege Boruta Pahora u kojemu je  izrazio zabrinutost govorima zamjenika talijanskog premijera Mattea Salvinija i predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija, rekavši da su neke izjave mogle stvoriti dojam teritorijalnih zahtjeva.

Talijanski se je predsjednik u svom odgovoru na Pahorovo pismo složio s Pahorovom ocjenom da su u nedjelju u Basovizzi kod Trsta prigodom obilježavanja talijanskog praznika sjećanja na žrtve fojbi i talijanske esule iz Istre, Dalmacije i slovenskog Primorja bile izrečene i “neke neprimjerene izjave” koje su “mogle stvoriti dojam [da se radi] o teritorijalnim zahtjevima”, što bi  po riječima talijanskog predsjednika bilo  “u suprotnosti s poviješću”, javila je u četvrtak Slovenska tiskovna agencija STA, kako prenosi Hina.

Mattarella je u pismu naveo da “dijeli zabrinutost zbog zaoštravanja retorike u Europi” sa slovenskim predsjednikom, a ujedno je zajamčio da su Italija i Slovenija prijateljske države.

Tajanijeva izvinjenja 

Tajani je u nedjelju u Basovizzi na kraju svoga govora kazao: “Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija.”

Tajani se ispričao u četvrtak pismeno slovenskom ministru vanjskih poslova Miri Ceraru zbog svojih riječi u nastupu pred talijanskim esulima u mjestu Basovizzi, navevši da njima nije želio izazivati napetosti među državama, niti izražavati teritorijalne pretenzije.

Tajani se u srijedu ispričao i hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i premijeru Andreju Plenkoviću što je u govoru u Basovizzi baratao pojmovima “talijanska Dalmacija” i “talijanska Istra”, prenijele su agencije.

Također je rekao da Italiju, Hrvatsku i Sloveniju veže čvrsto prijateljstvo, koje više od brojnih riječi pokazuje da je EU priča o uspjehu.

Izvor: Agencije