Mato Đaković: Dio transkripta tačan

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine pozdravlja odluku Ureda disciplinskog tužitelja da se u što skorijem roku izvrše provjere, kako kažu, lažnog prijavljivanja Gorana Salihovića za njegovu moguću povredu dužnosti pravosudne funkcije.

Predmet je registriran na temelju medijskih objava u kojima se spominje glavni tužitelj Tužiteljstva, nakon čega se zatvara istraga protiv predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika.

Dio transkripta telefonskih razgovora točan je, potvrdio je za Al Jazeeru jedan od aktera u toj priči.

Pred Uredom disciplinskog tužitelja još je jedna prijava protiv Gorana Salihovića. Otvaranje predmeta protiv glavnog tužitelja tražili su iz Transparency Internationala.

Navode kako je pod pritiskom zatvorio više istraga protiv entitetskog predsjednika Milorada Dodika smatraju zabrinjavajućim.

‘Direktan uticaj političara na pravosuđe’

“Ali ovo je toliko otvoreno i direktno, pokazatelj da stranački pipci i uticaj političara je toliko direktan na pravosuđe”, kaže Ivana Korajlić iz TI BiH.

Više desetaka neutemeljenih prijava protiv Salihovića je odbačeno, odgovaraju u Tužiteljstvu, izvještava reporter Al Jazeere Boris Gagić.

Pozdravljaju odluku da se, kako kažu, što skorije izvrše provjere ovog posljednjeg, ocjenjuju, lažnog prijavljivanja.

“Niko neće biti procesuiran ukoliko nema dokaza da je počinio krivično djelo. Niko neće biti pošteđen procesuiranja ukoliko postoje dokazi da je počinio krivično djelo. Nećemo dopustiti da se bilo ko pokuša koristiti institucijom Tužiteljstva u političke i predizborne svrhe”.

Portal Žurnal objavio je nedavno ove dijelove transkripta telefonskih razgovora. Jedan bh. novinar obavještava entitetskog čelnika u Banja Luci – obustavljene su istrage protiv Dodika pred državnim Tužilaštvom.

Slobodna procjena nakon novinarskog posla. Stiže objašnjenje.

“Dijelom taj transkript ja mogu reći da je točan. Prenio sam Dodiku mišljenje na osnovu intervjua što je glavni tužitelj rekao u emisiji. Nikada Dodika nisam nazvao ‘šefe’. Ne vjerujem da sam toliko moćan da mogu zaustaviti istragu. Bit ću prijatelj sa Goranom Salihovićem kada ne bude radio taj posao koji radi”, kaže Mato Đaković, novinar RTRS-a.

Kako ga je radio, po službenoj dužnosti, predmet je otvorilo Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće.

‘Pravni patuljci’

“Ured disciplinskog tužioca će, u skladu sa odredbama Zakona, preduzeti potrebne radnje kako bi se ispitali navodi povrede dužnosti imenovanog nosioca pravosudne funkcije, pri čemu napominjemo da je obaveza Ureda da postupa u skladu sa načelom povjerljivosti do donošenja odluke u navedenom predmetu”.

Odluku čekaju i u Žurnalu.

“Meni je drago da nadležne institucije, kojima je to posao da kao Ured disciplinskog tužioca reaguje. Nadam se i očekujem da će taj posao uraditi časno”, kaže Amarildo Gutić s portala Žurnal.

U pravosudnim krugovima svjedoče nizu nečasnih radnji i prepucavanja na liniji glavni tužitelj – državni ministar sigurnosti o tome kako trebaju izgledati ili se voditi istrage koje dosežu do visokog političkog vrha.

“Osim što su nedorasli, oni su zapravo pravni patuljci, odnosno ministarski patuljci i tužilački patuljci. Jedino im treba Snjeguljica da bih ih eventualno usmjerila na pravi put”, kaže Sead Hodžić, odvjetnik iz Sarajeva.

Dok sve izgleda poput bajke, niz istraga o kriminalu i korupciji u Bosni i Hercegovini, s milijunskim štetama, čeka pravni zaključak.

Izvor: Al Jazeera