Matjaž Kek: Vratiti Sloveniju na put uspjeha

'Vrhunac s Rijekom bilo je osvajanje naslova prvaka Hrvatske' (Reuters)

Slovenski stručnjak Matjaž Kek vratio se krajem novembra 2018. na mjesto selektora nogometne reprezentacije te države. Tako je ispunjena želja sportske javnosti Slovenije, koja je priželjkivala njegov povratak na selektorsku dužnost, koju je uspješno obavljao u prvom mandatu od 2007. do 2011, plasiravši se na Mundijal 2010. u Južnoafričkoj Republici.

Selekcija Slovenije na tom SP-u sa četiri boda zauzela je treće mjesto u grupi iz koje su se SAD i Engleska plasirali u osminu finala s po pet bodova, dok je Alžir bio posljednji s bodom. Nakon što je u oktobru 2011. napustio funkciju selektora Slovenije, poslije neuspjeha u kvalifikacijama za Euro 2012, 57-godišnji Kek predvodio je Al Ittihad iz Saudijske Arabije i Rijeku, s kojom je od 2013. do 2018. zabilježio izvanredne rezultate.

Prethodno je rođeni Mariborčanin igrao za Železničar iz rodnog grada, Maribor (osvojio tri titule prvaka i dva Kupa Slovenije), austrijske ekipe Spittal / Drau i GAK. Trenersku karijeru počeo je u Mariboru, koji je predvodio do dvije titule prvaka i trofeja u Kupu Slovenije. Sjajne rezultate ostvario je kao trener Rijeke, osvojivši titulu u Hrvatskoj u sezoni 2016/17, dva Kupa (2013/14. i 2016/17) te Superkup Hrvatske (2014).

Izvanredno vođenje Rijeke bila je najbolja preporuka Slovenskom nogometnom savezu da ukaže povjerenje Keku, koji je preuzeo tu reprezentaciju nakon četiri neuspješna kvalifikacijska ciklusa za velika takmičenja. Slabi rezultati Slovenije nastavljeni su prošle godine u Ligi nacija, gdje je ispala u najniži rang, diviziju D, zabilježivši samo tri remija, uz tri poraza.

Kek je prokomentirao šanse Slovenije i protivnike u kvalifikacijama za Euro 2020, učinak Slovenije i ostalih reprezentacija iz regije u premijernoj sezoni Lige nacija, odlične rezultate s Rijekom te Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018.

  • Jeste li zadovoljni žrijebom kvalifikacija i kakve su šanse Slovenije da se plasira na Euro 2020?

– Žrijeb je ono na što nemaš utjecaj i bezveze bi bilo trošiti energiju na to, jer ima bitnijih stvari. Mogao je biti povoljniji za nas, ali smo mogli i gore proći te dobiti jače protivnike. Izvjesno je da Slovenija nije favorit, ali jasno je da ćemo se “potući” sa svakim kako bismo osvojili što više bodova.

Grupa je prilično izjednačena, s tim da su Sjeverna Makedonija i Latvija bile slabije rangirane od Slovenije uoči žrijeba. To se ne može reći za Austriju i Poljsku, koje su po rejtingu bolje od nas. Makedonci su igrama u Ligi nacija pokazali da ćemo, ako ne budemo pristupili maksimalno svakoj utakmici, imati velikih problema.

  • Ko su favoriti za direktan plasman na EP iz grupe G?

– Tri najbolje rangirane reprezentacije iz grupe – Poljska, Austrija i Izrael – favoriti su. O snazi Poljske dovoljno govore kontinuitet nastupa na posljednjim velikim takmičenjima i znatan broj kvalitetnih igrača koji igraju u evropskim ekipama. Austrija s izbornikom Francom Fodom u usponu je forme i pokušat će se direktno kvalificirati na Euro. Izrael je svaki put nezgodan protivnik i posjeduje kvalitetnu ekipu.

  • Nadate li se uspjesima protiv Izraela u gostima 21. marta i sa Sjevernom Makedonijom kod kuće tri dana kasnije?

– Raspored je takav da ćemo triput igrati vani u prva četiri kola. Nije lako gostovati kod Izraela u Haifi, posebno na startu kvalifikacija. Po tradiciji, Izraelci igraju bolje u početnoj fazi kvalifikacija. Sjeverna Makedonija je puna kvalitetnih igrača, koji igraju zapaženo u evropskim klubovima. Njena reprezentacija dodatno se uigrala kroz Ligu nacija. Protiv svakog ćemo igrati dvaput, tako da je raspored relativna činjenica. Fokus nam je da se pripremimo i dobro okončamo gostovanje kod Izraela.

  • Koliko u prilog selekciji Slovenije ide podatak da Izrael ne izbori plasman na velika takmičenja?

– Nadam se da se Izrael neće kvalificirati ni na iduće Evropsko prvenstvo [smijeh]. Pod vodstvom izbornika Andreasa Herzoga Izrael će biti motiviran da zabilježi dobar rezultat na startu kvalifikacija. To je izuzetno opasan protivnik, posebno kad igra na domaćem terenu.

  • Jeste li razočarani ispadanjem Slovenije iz divizije C Lige nacija, gdje je u grupi 3 bila četvrta s tri boda?

– Pratio sam igre Slovenije, koja je moja reprezentacija, ali nisam bio detaljno upućen u sva zbivanja jer sam bio fokusiran na Rijeku. Teško je komentirati ono što se desilo, no to je činjenica koju moramo prihvatiti onakvom kakva jeste. Ostaje nam da radom preokrenemo negativni rezultatski trend u pozitivni.

  • Ko je najbliži trofeju Lige nacija, u kojoj polufinale igraju Portugal  Švicarska i Holandija  Engleska?

– Sve četiri reprezentacije sposobne su otići do kraja i osvojiti trofej. Novo takmičenje koje je pokrenula UEFA [Evropska nogometna asocijacija] predstavlja pogodak. Vidjeli smo mnogo zanimljivih utakmica, za razliku od prijateljskih susreta, koji su s vremenom izgubili značaj i smisao. Veoma sam loš prognozer i ne bih predviđao pobjednika u Ligi nacija.

  • Kako vidite šanse Bosne i Hercegovine za prolaz na EP u grupi G s Italijom, Grčkom, Finskom, Armenijom i Lihtenštajnom?

– Svima je poznat kvalitet reprezentacije Bosne i Hercegovine i nema smisla isticati pojedince. Njihova vrijednost je dokazana. Bosna i Hercegovina ima nezgodne protivnike u grupi, ali i igrački kadar s potencijalom za direktan plasman na Euro. Upoznat sam s problemima koje ima reprezentacija Grčke u posljednje vrijeme, dok Armenija nema kvalitet da može ugroziti ambicije Bosne i Hercegovine. U kvalifikacijama za SP Finska je remizirala protiv Hrvatske 1:1 u gostima, ali ona nema potreban kontinuitet rezultata da bi prošla na veliko takmičenje.

Novitet je da se kvalifikacije za EP igraju u jednoj kalendarskoj godini. Bit će potrebno naći pravu formu te odigrati kvalitetno i koncentrirano od prvog do posljednjeg kola. Bosna i Hercegovina ima jaku reprezentaciju, koju nije lako voditi, a Robert Prosinečki dobro radi svoj posao i upućujem mu komplimente za ostvarene rezultate.

  • Jesu li rezultati selekcija iz regije očekivani u Ligi nacija?

– Plasmani najbolje govore o trenutnoj snazi ovih reprezentacija. Hrvatska je platila ceh nakon velikog uspjeha na Svjetskom prvenstvu, a nije imala ni sreće, jer joj je žrijeb dodijelio snažne protivnike, Englesku i Španiju. Rekao sam već da su Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija odigrale odlično u Ligi nacija. Srbija je iz C prošla u diviziju B ovog takmičenja, što nije iznenađenje, zbog njenog kvaliteta.

  • U čemu je formula uspjeha Maribora, koji je triput igrao grupnu fazu Lige prvaka?

– Maribor je jako organiziran klub, u kojem se znaju uloge svih koji imaju bitnu ulogu u njemu. Mislim da je sportski direktor Zlatko Zahovič osoba koja prednjači u kvalitetnom radu. Koliki je uspjeh što je Maribor triput bio učesnik grupne faze Lige prvaka možemo vidjeti i ako ga uporedimo s Dinamom, koji ima veću tradiciju, a čekao je čak 49 godina da igra Evropu na proljeće. Drago mi je što je Maribor potvrdio da se stručnim radom i velikim entuzijazmom može postići zapažen rezultat na klupskoj sceni i kada se ulažu manja finansijska sredstva u odnosu na bogatije klubove.

  • Smatrate li da će Maribor biti novi prvak Slovenije, jer je prvi, sa znatnom prednošću u odnosu na drugoplasiranu Olimpiju?

– Tek je počeo drugi dio sezone i Maribor je prvi favorit za naslov prvaka. Ne smije potcijeniti nijednog protivnika jer svako opuštanje može skupo platiti. Još je dosta utakmica do kraja prvenstva, ali Maribor je u prednosti, s obzirom na to da ima znatnu bodovnu zalihu ispred pratilaca.

  • Jeste li očekivali izvanredne rezultate s Rijekom kad ste izabrani za trenera?

– Kad ideš nekamo raditi kao trener, razmišljaš o tome kako ostvariti uspjeh. U Rijeci smo radili profesionalno na svakom treningu i usmjeravali pažnju od utakmice do utakmice. Postupajući tako, uspio sam većim dijelom ispuniti ciljeve. Naišao sam na lijep prijem i veoma je bitno da me sredina u kojoj sam radio prihvatila na najbolji način. Vrhunac uspjeha su osvajanje prvenstva Hrvatske i tri puta izboreni prolaz u grupnu fazu Lige Evrope.

  • Šta Vam je ostalo u najljepšem sjećanju za pet godina, koliko ste predvodili Rijeku?

– Pamtit ću vrijedne rezultate, velike utakmice protiv Milana, Seville, Lyona, Salzburga, izvanrednu atmosferu u klubu i podršku “Armade”, koja nas je sjajno bodrila. Bilo je i teških trenutaka, poput ispadanja od Aberdeena i Sarpsborga. Nogomet je takav da ne možeš biti stalno u dobrom raspoloženju i desi se da ne postigneš željene rezultate. Čovjek sam koji uvijek pamti dobre stvari i bilo mi je drago kad sam vidio da smo se svima u klubu odužili za sjajan prijem, priredivši im dosta radosti s Rijekom.

  • Gdje je bila najveća snaga Francuske, koja je drugi put postala svjetski prvak na Mundijalu u Rusiji?

– Francuska je pobijedila sve protivnike snagom kolektiva. Imala je iskustvo izgubljenog finala protiv Portugala s prošlog Evropskog prvenstva i po prikazanoj igri na kraju je zasluženo osvojila titulu. Francuska i finalist Hrvatska dokazale su da je potrebno imati kolektiv u kojem će pojedinci biti spremni žrtvovati se u službi ekipe i ostvariti cilj. Svjetsko prvenstvo pokazalo je trend u kojem se kreće nogomet – snaga kolektiva je ispred vrhunskih pojedinaca.

  • Kolike su zasluge selektora Hrvatske Zlatka Dalića za osvajanje svjetskog srebra?

– Dalić je preuzeo Hrvatsku nakon remija protiv Finske u nezgodnom trenutku, kad je bio upitan plasman na SP. Trebalo je znati zvijezde kao što su Luka Modrić, Ivan Rakitić i Mario Mandžukić ukomponirati s ostalim igračima kako bi ekipa djelovala homogeno. Dalić je uspio negativnu atmosferu u momčadi okrenuti u pozitivnu i veliki je njegov doprinos u osvajanju srebrne medalje Hrvatske na Svjetskom prvenstvu.

  • Je li Srbija mogla do boljeg rezultata na SP-u, gdje je ispala u prvom krugu?

– Mogla je bolje, ali ambicije svih nas s ovih prostora često nisu realne i ne uspiju se realizirati jer  su iznad mogućnosti. Kvalitet Srbije nije upitan, a sam plasman na Mundijal je uspjeh. Sigurno je da nakon SP-a Srbija nije bila zadovoljna ostvarenim rezultatom, no već je u Ligi nacija potvrdila da posjeduje mnogo potencijala i plasirala se u veći rang tog takmičenja.

  • Koliko je ogroman broj ligaških utakmica u sezoni utjecao na to da Lionel Messi i Cristiano Ronaldo ne budu na nivou kvalitetnih igara tokom Mundijala?

– Pojedinci su bitni za igru ekipe, ali je stvar svakog kluba kako će se oni prilagoditi njihovim potrebama. Nogomet je postao agresivnija i brža igra, u kojoj je pritisak na loptu sve veći, a sve ekipe su dobro fizički pripremljene. Nasreću ili nažalost, ni Ronaldo ni Messi nisu mogli individualnim kvalitetom rješavati utakmice, protivničke selekcije nisu dopustile. Bez obzira na to što se vrhunski igrači nisu istakli, prvenstvo je bilo s puno interesantnih utakmica, a i VAR je donio dosta dobrog nogometu.

  • Kako komentirate proglašenje Luke Modrića najboljim igračem svijeta 2018. u svim izborima?

– Izbor Modrića za najboljeg igrača svijeta je po mom ukusu, imajući u vidu sve što je uradio s Realom i reprezentacijom. Teže je napraviti podvig s Hrvatskom nego s nekom nogometnom velesilom, a Modriću je to uspjelo. Njegov izbor je pravedan i on je kao najbolji pojedinac obilježio prošlu godinu.

  • Ko će osvojiti trofej Lige prvaka?

– Nemam favorita i dosadašnji tok Lige prvaka pokazao je zašto je nogomet zanimljiva igra. Dolaskom Ronalda Juventus je dobio dimenziju više u igri. Ipak, puno toga ovisit će o trenutnoj formi, kad se budu igrale presudne utakmice. Niko se nije izdvojio da kažem da će osvojiti trofej. Ekipe koje se natječu u Ligi prvaka su jake i u završnici takmičenja nogometni gurmani sigurno će uživati u poslasticama.

Izvor: Al Jazeera