Matanićevom filmu nagrada žirija u Cannesu

Selekcija „Un Certain Regard“ jedan je od dva dijela službenog natjecateljskog programa festivala u Cannesu (WireImages)

Hrvatski dugometražni igrani film “Zvizdan”, autora Dalibora Matanića i producentice Ankice Jurić Tilić, osvojio je nagradu žirija u natjecateljskom programu “Izvjestan pogled” („Un Certain Regard“) 68. Filmskog festivala u Cannesu, izvijestio je u nedjelju navečer Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Selekcija „Un Certain Regard“ jedan je od dva dijela službenog natjecateljskog programa festivala u Cannesu, usmjerena otkrivanju novih redateljskih poetika i estetika, navode iz HAVC-a.

Nagrada u ovom programu najveće je dosadašnje priznanje autoru Daliboru Mataniću i Ankici Jurić Tilić, producentici niza njegovih filmova. Ujedno, ova nagrada potvrda je međunarodnog prodora hrvatskog filma kojem svjedočimo u novije vrijeme, ističe HAVC .

Žirijem programa ove godine predsjedala je glumica i redateljica Isabella Rossellini zajedno s redateljicom Haifom Al-Mansour, redateljicom i glumicom Nadine Labaki, redateljem Panos H. Koutrasom i glumcem Tahar Rahimom.

Matanićev “Zvizdan” je u ovaj program odabran u konkurenciji od više od 1.400 filmova iz cijeloga svijeta.

“Ova nagrada je značajna nama kao ekipi filma, Hrvatskoj općenito i Hrvatskom audiovizualnom centru, ovo je zaista nevjerojatan uspjeh. Nakon ovoga film ide u Pulu, a računamo da će mu međunarodna karijera biti uspješna jer Cannes je jedan od najvećih festivala na svijetu”, izjavila je nakon objave nagrade producentica filma Ankica Jurić Tilić.

“Dalibor, Ankica, Tihana i čitava njihova filmska družina snimili su čudesan film. Zahvaljujem svima koji umiju reći ‘da’ i priznati moć talenta, a nagrada u Cannesu je baš takvo, veliko – ‘da’. Hvala svima koji su vjerovali u hrvatski filmski sustav i svima koji su ga gradili, ovo je još jedan podsjetnik da je – ‘da’ najljepša riječ hrvatskog jezika. Ova zemlja može puno, kada se usudi reći ‘da’ svojim vrijednostima, kao što to čini moćna hrvatska filmska zajednica, koju s neizmjernim ponosom službeno zastupam”, izjavio je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar.

Film redatelja Dalibora Matanića i producentice Ankice Jurić Tilić, na premijeri održanoj 17. svibnja publika 68. Filmskog festivala u Cannesu dočekala je gromoglasnim pljeskom, a strani mediji (Hollywood Reporter, Variety, Le Monde, Independent, filmski portali Filmdeculte, Digitalcine, Europacinema) i glumce i film ocijenili su izvrsnima.

“Zvizdan” je ljubavni film koji se događa u tri različita desetljeća, u dva susjedna dalmatinska sela opterećena povijesnim naslijeđem, te prati tri zabranjene ljubavi, u kojima se kao glavni protagonisti pojavljuju uvijek ponovo isti glumci – Tihana Lazović i Goran Marković. Uz njih u filmu glume i Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Mira Banjac, Slavko Sobin, Lukrecija Tudor, Tara Rosandić i Ksenija Marinković.

Direktor fotografije je Marko Brdar, a montažer Tomislav Pavlic.

Producentica filma je Ankica Jurić Tilić, koproducenti su Petra Vidmar, Frenk Celarc, Nenad Dukić i Miroslav Mogorović, skladatelji Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz, dizajner zvuka Julij Zornik, scenografiju potpisuje Mladen Ožbolt, kostimografkinja je Ana Savić Gecan, a majstorice maske su Mojca Gorogranc Petrushevska i Talija Ivančič. Snimatelj tona je Mladen Pervan, a pomoćnik režije Dragan Jurić.

“Zvizdan” je nastao u produkciji zagrebačke Kinorame, a koproducenti filma su slovenska filmska kuća Gustav film i SEE Film Pro iz Srbije.

Izvor: Agencije