Oglasi

Masovnija obnova vakufa u BiH čeka zakon

Brojni vakufi su oduzeti zakonom o nacionalizaciji u bivšoj Jugoslaviji, a BiH još nije donijela zakon o restituciji.

hzyNfWXq7BE

U Bosni i Hercegovini se očekuje masovnija obnova obiteljskih vakufa, nakon što je jedan od njih uspješno obnovljen poslije 40 godina prekida rada. Prema definiciji islamskog prava, vakufi najviše odgovaraju institutu zaklade u europskom pravu i koriste se za opće dobro.

Veliki broj njih su oduzeti zakonom o nacionalizaciji u bivšoj Jugoslaviji, a Bosna i Hercegovina još nije donijela zakon o restituciji.

Stari dio Sarajeva, koji je nekada bio poznat kao "imaretska čaršija", prije 130 godina imao je 22 dućana i prenoćište koji su pripadali Čurčića vakufu, osnovanom 1736. godine.

Sva zarada bila je namijenjena za održavanje imovine vakufa, kao i četiri džamije u BiH. Tako je bilo sve do 1958. godine, kada je imovina vakufa nacionalizirana.

"To je značilo da je u potpunosti nestala aktivnost vakufa", konstatira Faruk Čurčić, mutevelija Čurčića vakufa.

Ipak, potomci osnivača vakufa nisu odustajali. Prije 18 godina formirali su Udruženje „Čurčića vakuf" kako bi sačuvali preostalu imovinu i obnovili rad vakufa.

Uvjeti su se stekli 2014. godine kada je izgrađena nova zgrada Gazi Husrev begove biblioteke, na zemljištu koje je imovina Čurčića vakufa. U pregovorima s Islamskom zajednicom BiH, dogovorena je gradnja zamjenskih dućana, koji su im predani krajem 2013. godine.

"Sa početkom 2014. godine, koju smatramo početkom obnoviteljskog rada vakufa, počeli smo ispunjavati, u okvirima zakonskih mogućnosti, obaveze koje su postojale, koje su napisane u vakufnami", ukazuje Faruk Čurčić.

Pomoć učenicima

Osim dobrotvornog rada, pomažu i osnovnu školu koju su pohađali potomci osnivača vakufa. Blizu 10.000 eura je vrijednost donirane računarske opreme, odnosno interaktivne ploče, prve takve u ovoj školi.

"Ponosni smo da se njegova imovina iz 18. vijeka koristi za obrazovne procese 21. vijeka. Također se nadamo da je ovo samo jedna u nizu donacija obrazovnom procesu i istrajat ćemo da to radimo i u budućnosti", kaže Jusuf Tanović, predsjednik Izvršnog odbora Udruženja "Čurčuća vakuf".

"Samo stotinjak metara od škole kojoj je uručena donacija nalazi se džamija u čijem je dvorištu sahranjen osnivač Čurčića vakufa. Za njegove potomke ova je simbolika posebno važna. Nadaju se da će tradiciju nastaviti i buduće generacije", javio je Al Jazeerin reporter Emir Skenderagić.

Obnova Čurčića vakufa trebala bi potaknuti i druge, smatraju u Vakufskoj direkciji Islamske zajednice BiH. Kažu da je glavni preduvjet za to donošenje zakona o restituciji u BiH.

"Smatramo da, kao što su to uradile zemlje u regionu - i Slovenija i Hrvatska, evo i Srbija gdje je povrat imovine u toku - i BiH i Kosovo, to su dvije zemlje koje su još ostale, a nisu donijele zakon o restituciji da i one trebaju uraditi kao i zemlje u regionu", predlaže Senaid Zaimović, direktor Vakufske direkcije.

U Vakufskoj direkciji procjenjuju da još veliki broj vakufa u BiH trebaju biti vraćeni prvim vlasnicima. Smatraju da će to biti i jedan od zahtjeva EU tokom europskih integracija BiH.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.