Masovni štrajk hrvatskih javnih radnika

Više od 70.000 učitelja, nastavnika, univerzitetskih profesora, naučnika i medicinskih sestara štrajkovalo je u četvrtak širom Hrvatske.

Štrajkuje se u skoro svim osnovnim i srednjim školama, naučnim institucijama, te u zdravstvenom sistemu, osim u hitnim službama.

Prosvjetari i medicinske sestre su nezadovoljni Vladinim mjerama štednje u obrazovanju.

Iako je zvono pozivalo na početak nastave, nje u jutarnjim satima u zagrebačkoj osnovnoj školi Jabukovac nije bilo. Učionice su bile prazne, dok je jedini žamor dopirao iz zbornice.

Dvadeset i dvoje od 29 nastavnika ove osnovne škole u četvrtak nije radilo. Među njima i profesor tjelesnog odgoja Darko Humski. U svijetu, kaže, dok čita novine, svašta novo, ali ništa u pregovorima između Vlade Hrvatske i prosvjetara.

Temeljni kolektivni ugovor

„Dakle, tih tri, pet, sedam, devet posto je priča od 17. srpnja, otkad su nam umanjene plaće, znači već pet mjeseci. Nažalost, nismo uspjeli postići nikakav dogovor i odlučili smo se za štrajk“, kaže Humski.

Roditelji zbog štrajka uglavnom nisu poslali djecu u škole. Uprkos tome, uvjeti u za održavanje nastave u ovoj osnovnoj školi su osigurani.

„Nastava je za poslijepodne organizirana, napravljen je raspored sati s raspoloživim nastavnicima i profesorima“, govori direktor škole Darko Benčić.

Štrajk je organiziralo pet sindikata koji se bune se zbog otkazivanja Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe, manje novca u budžetu za obrazovanje i nauku, zbog nižih plaća te zabrane zapošljavanja novih medicinskih sestara.

„Ministar obrazovanja i znanosti očito misli kada uzgajamo svinje, onda je to proizvodnja, a kada podižemo djecu onda je to potrošnja. To je nešto što zaslužuje odlazak s funkcije“, smatra Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata.

Poruka Vlade

Ministar je njihove pozive za ostavkom ignorirao i nije odustajao od provođenja Vladinih mjera štednje, navodi novinarka Al Jazeere Ivana Brkić koja se javila iz Zagreba.

„U Vladi očekivano nisu presretni zbog sindikalnih akcija. Ministri su im poručili – pravo na štrajk imate, ali vam dan proveden u štrajku nećemo platiti“, dodaje Brkić.

Ministar obrazovanja Željko Jovanović kaže kako se ničim ne osporava pravo sindikata na štrajk, ali „dok traju temeljni kolektivni pregovori mislimo da je štrajk, iako u pregovorima sudjelujemo, u dobroj mjeri nepotreban“.

S druge strane, medicinske sestre su uvjerene da je potreban. I one su štrajkovale u svim zdravstvenim ustanovama, osim u Hitnoj službi.

Novi radnički bunt u Hrvatskoj najavljen je za proljeće.

Izvor: Al Jazeera