Oglasi

Masovni protesti u Španiji zbog ubistva 19 žena

Od početka ove godine 42 žene ubijene su u nasilju u porodici, a 32-oje djece ostalo je bez majke.
Otkad je Vlada 2003. počela bilježiti takva ubistva, 1.017 žena ubijeno je od njihovih sadašnjih ili bivših partneraEPA - Ilustracija

Demonstranti će izaći u petak na ulice u više od 250 gradova u Španiji kako bi proglasili "feminističku intervenciju" nakon niza medijski praćenih slučajeva silovanja i ljeta tokom kojeg su 19 žena ubili njihovi bivši i aktuelni partneri, piše list Guardian, a prenosi agencija Fena.

Organizatori namjeravaju "pretvoriti noć u ljubičasto" – boja feminističkog pokreta – kako bi oglasili alarm i protestirali protiv apatije, ravnodušnosti i nedostatka pažnje od političara i medija.

Dosad su ove godine 42 žene ubijene u nasilju u porodici, a 32-oje djece ostalo je bez majke. Otkad je Vlada 2003. počela bilježiti takva ubistva, 1.017 žena ubijeno je od njihovih sadašnjih ili bivših partnera, piše Guardian.

Demonstracije su uslijedile tri godine nakon zloglasnog grupnog silovanja žene tokom trke s bikovima u Pamploni i tokom suđenja sedmorici muškaraca optuženih za silovanje 14-godišnje djevojke u Kataloniji.

"Ovim ljetom dominirali su barbarstvo, ubistva, silovanja, napadi, pedofilija i napadi bandi", rekli su organizatori protesta, Feministička intervencija.

Oni pozivaju ljude da se okupe uz svijeće, lampione, baklje i mobilne telefone kako bi "feminizam ispunio noć".

Bojkot minute šutnje

Napad u Pamploni, poznat kao slučaj "Čopor vukova", po imenu koje su silovatelji dali sami sebi, šokirao je Španiju i izazvao žestoku raspravu o zakonu o seksualnim zločinima u toj državi.

Došlo je do žestokih protesta širom države nakon što su sudije oslobodile petoricu za silovanje i osudile ih samo za manje optužbe za seksualno zlostavljanje.

Vrhovni sud Španije u junu je poništio presudu regionalnog suda i presudio da su muškarci počinili silovanje i podigao kazne s devet na 15 godina.

Između tog slučaja i suđenja šestorici muškaraca za koje se navodi da su silovali 14-godišnju djevojčicu u katalonskom gradu Manresi povučene su paralele.

Dok su tužioci u početku tvrdili da bi im se trebalo suditi za seksualno zlostavljanje, a ne silovanje, jer je djevojka bila pijana, pod utjecajem droga i nije se borila, nadogradili su optužbe za silovanje u ponedjeljak.

Uprkos negodovanju i ljutnji izazvanim takvim slučajevima, španska krajnje desna stranka Vox pozvala je na ukidanje zakona o nasilju u porodici i žestoko kritizirala "psihopatske feministice".

Ta stranka u četvrtak je bojkotirala minutu šutnje koju je Gradsko vijeće Madrida održalo da obilježi ubistvo najnovije žrtve porodičnog nasilja, Adaliz Villagre.

Villagra (31) u utorak je izbodena pred svoje dvoje djece u španskom glavnom gradu, piše Guardian.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.