Masovni protesti ispred rezidencije izraelskog premijera

To su prve velike demonstracije od ukidanja restrikcija u četvrtak (EPA)

Deseci hiljada ljudi koji se protive premijeru Izraela Benjaminu Netanyahuu okupili su se ponovo na demonstracijama pošto su ukinute mjere koje su ograničavale takva okupljanja, prenosi Beta.

Glavne demonstracije održane su u Jerusalemu ispred rezidencije premijera, gde je protestovalo nekoliko hiljada ljudi, kako su naveli mediji, a po tvrdnji organizatora oko 20.000.  

To su prve velike demonstracije od ukidanja restrikcija u četvrtak na osnovu kojih je bilo zabranjeno udaljavanje preko jednog kilometra od mjesta stanovanja.

Od početka jula demonstranti se okupljaju svake subote da kritikuju odnos Netanyahuove vlade prema pandemiji i pozivaju na njegovu ostavku jer mu se sudi za korupciju.  

Mahali izraelskim zastavama

U Jerusalemu su demonstranti mahali izraelskim zastavama i nosili maske na kojima je pisalo “crime minister” (ministar zločina) umesto “prime minister” (premijer), koristeći se igrom riječi i uzvikivali parole protiv Netanyahua. 

U Tel Avivu protestovalo je nekoliko hiljada demonstranata. 

Policija je rekla da je bilo i sukoba, a izraelski mediji javljaju da su demonstranti u Jerusalemu kasnije silom udaljeni sa mjesta protesta.

Izvor: Agencije