Masovni protesti i sukobi zbog penzijske reforme u Francuskoj

Tokom demonstracija u Parizu povremeno se događa nasilje, navode agencije (EPA)

Više od 510.000 demonstranata izašlo je u četvrtak na ulice 70-ak gradova širom Francuske kako bi protestirali protiv najavljene penzijske reforme tokom jednog od najvećih štrajkova u toj zemlji u posljednjih nekoliko desetljeća.

Protesti su gotovo potpuno paralizirali javni prijevoz, a demonstracije u Parizu obilježili su sukobi nakon što je policija ispalila suzavac na učesnike protesta, javlja AFP.

U Parizu je policija zadržala u pritvoru 87 osoba, navode zvaničnici.

Kako javlja Reuters, deseci hiljada članova sindikata marširali su centrom Pariza.

Sukobi su izbili kada se grupa ljudi, koja je nosila maske te obučena u crno, izdvojila i opustošila autobusku stanicu u blizini Trga Republike, porazbijala prozore na radnjama i gađala policiju pirotehničkim sredstvima, prenio je Tanjug.

Policija koristi suzavac

Policija je potom ispalila suzavac, kažu očevici za britansku agenciju.

Nedaleko odatle policija je upotrijebila palice kako bi se odbranila od demonstranata obučenih u crno.

Francuski list Le Monde dodaje, pozivajući se na AFP, da su protesti održani i u Marseilleu, Toulouseu, Bordeauxu, Grenobleu i mnogim drugim gradovima.

U Lyonu i Marseilleu hiljade učesnika protesta nosile su transparente na kojima piše “Macron se izgubio” i “Ne dirajte naše penzije”, prenosi Reuters.

Agencije navode da su u četvrtak cijeli sektori širom Francuske radili usporenim ritmom, a posebno je pogođen bio javni prijevoz, prenosi Hina.

U Parizu je bilo zatvoreno deset od 14 linija podzemne željeznice, a sindikati su najavili da će akcija trajati “sve do ponedjeljka”.

Nacionalne željeznice SNCF objavile su da je u četvrtak bio otkazan saobraćaj 90 posto vozova velikih brzina, odnosno 50 posto vozova na liniji Eurostar.

Gotovo posvuda u Francuskoj u vrijeme kada su uobičajeno najveće gužve željezničke stanice zjapile su prazne.

Protiv bodovnog penzijskog sistema

Osim zaposlenih u sektoru transporta, štrajku su se odazvali i nastavnici te ljekari u hitnim službama.

Riječ je o jednom od najvećih štrajkova u javnom sektoru posljednjih desetljeća, kojima zaposlenici nastoje odvratiti predsjednika Emmanuela Macrona od reforme penzijskog sistema, piše Reuters.

Oko podneva je više od 180.000 demonstranata bilo na ulicama dvadesetak gradova, objavila je policija, prenosi AFP.

Ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner upozorio je na prisutnost radikalnih elemenata, kao što su “radikalni ‘Žuti prsluci'” i “Crni blokovi”.

Sindikati su pozvali na štrajk protiv budućeg “univerzalnog bodovnog penzijskog sistema”, koji bi trebao zamijeniti postojeća 42 režima penzije (za zvaničnike, radnike u privatnom sektoru, radnike posebnih režima…).

Vlada obećava da će uvesti sistem koji će biti “jasniji” i “pravedniji”, ali protivnici reforme ne misle tako i očekuju da će sistem biti lošiji za penzionere.

Podsjećanje na veliki štrajk iz 1995.

Reporterka Al Jazeere Natacha Butler, izvještavajući iz Pariza, navodi da su demonstranti uglavnom zabrinuti da bi vladina reforma mogla značiti da će morati raditi duže, dok se neki brinu da će im penzije biti snižene.

Najžešći protivnici reforme nadaju se da će štrajk paralizirati zemlju, kao što se dogodilo u decembru 1995. tadašnjem predsjedniku Jacquesu Chiracu.

Tadašnja mobilizacija protiv penzijske reforme i sistema socijalne sigurnosti tri sedmice paralizirala je javni saobraćaj i primorala tadašnju vladu da odustane od izmjena.

Agencije navode da je francuska vlada duže od godine izložena pritisku “Žutih prsluka”, ali nezadovoljstvo je opće i u bolnicama, među studentima, na željeznicama, među vatrogascima, nastavnicima, poljoprivrednicima…

Izvor: Al Jazeera i agencije