Masovna ubistva Srebreničana: Optuženi traže izuzeće sudskog vijeća

Suđenje osmorici bivših pripadnika Specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) zbog masovnih ubistava Srebreničana nije počelo u Specijalnom sudu u Beogradu jer je odbrana zatražila izuzeće sudskog vijeća.

Prije početka suđenja odbrana je zatražila odgađanje početka glavnog pretresa jer im nisu poznata imena zaštićenih svjedoka “čime je povređeno pravo optuženih na odbranu”, javlja Beta.

Advokati Krsto Bobot i Goran Petronijević su naveli da to nije opstrukcija početka suđenja, već insistiranje na poštovanju zakonskih prava odbrane.

Odbrana tvrdi da je sud morao da je obavijesti 15 dana prije početka suđenja o identitetu zaštićenih svjedoka i o sadržini njihovih iskaza, kako bi mogli da pripreme odbranu.

Poslije pauze sudsko vijeće je odbacilo zahtjeve odbrane. Zatim je odbrana zatražila izuzeće kompletnog sudskog vijeća iz postupka.

Odlučeno je da se predsjednik Suda izjasni o zahtjevu advokata odbrane do utorka u 9.30.

Negirali optužbe

Optužnica tereti Nedeljka Milidragovića, bivšeg komandira Drugog voda prve čete Centra za obuku “Jahorina” Specijalne brigade policije MUP-a RS, te pripadnike Centra Aleksu Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dačevića, Boru Miletića, Jovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića.

Oni se terete za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu, a u ovom postupku planirano je saslušanje mnogobrojnih svjedoka i eksperata, kao i izvođenje drugih dokaza, prenosi Tanjug.

Terete se da su u Srebrenici počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom, tako što su u hangaru Kravice 14. jula 1995. godine ubili više stotina muslimana (Bošnjaka).

Ranije su u ovom procesu održana tri pripremna ročišta, na kojem su se optuženi izjasnili da nisu krivi, javlja Anadolija.

Prije početka procesa, predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” Munira Subašić rekla je novinarima ispred zgrade Specijalnog suda da od suđenja ne očekuje ništa jer, kako je navela, Srbija nije imala snage da osudi genocid i da izruči optužene BiH da im se tamo sudi.

Ona je rekla da je u hangaru u Kravici izgubila sina i da ne bi voljela da se bilo ko nađe u njenoj koži.

Masovne grobnice

Među žrtvama koje su ubijene u hangaru do sada je identificirano više od 1.300 civila bošnjačke nacionalnosti čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama Glogova 1 i 2 i Ravnice, kao i u više sekundarnih grobnica.

U napadu na “zaštićenu enklavu” Ujedinjenih naroda Srebrenica, u julu 1995. godine, koji su izvele jedinice tadašnje Vojske Republike Srpske, pod komandom optuženog za genocid i ratne zločine Ratka Mladića, ubijeno je više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Deseci hiljada žena, djece i starijih ljudi deportirani su ili su spas bili prinuđeni tražiti u okolnim šumama, tražeći put ka slobodnoj teritoriji na području Tuzle.

Zločine u Srebrenici Međunarodni sud pravde u Hagu 2007. godine zvanično je proglasio genocidom.

Izvor: Agencije