Masovna hapšenja zbog korupcije u Srbiji

Policija je potvrdila da su osumnjičeni uhapšeni na teritoriji cijele Srbije (AFP)

U više odvojenih akcija na suzbijanju financijskog kriminala i korupcije, koje su posebno vezane za zloupotrebe službenih položaja u državnim organima, proteklih dana u Srbiji je uhapšeno 56 osoba.

Sumnja se da su od 2008. godine do danas počinili više koruptivnih kaznenih djela, potvrdilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije u ponedjeljak.

Među uhapšenima su, kako se navodi, jedan od bivših čelnika aerodroma “Nikola Tesla”, četiri policijska službenika, bivši stečajni upravnik kompanije Zastava Kovačnica u stečaju, kao i zaposleni u poduzećima Železnice Srbije, Poštanska štedionica – ekspozitura Vršac, u banci Intesa – ekspozitura Pančevo i Jugobanci-YU banci iz Kosovske Mitrovice, kao i vlasnici i odgovorne osobe u nekoliko gospodarskih društava.

Šteta 8,4 miliona eura

U akcijama, koje su provedene na području Beograda, Novog Sada, Pančeva, Smedereva, Zaječara, Kragujevca, Kraljeva, Kruševca, Prokuplja, Pirota i Novog Pazara, uhapšeni su osumnjičeni koji su koruptivnim kaznenim djelima oštetili državnu blagajnu, proračune lokalnih samouprava i druge gospodarske i fizičke osobe za više od 8,4 milijuna eura.

U sklopu akcije, kaznene prijave u redovnom postupku podnesene su protiv 40 osoba.

Izvor: Agencije