Masovna grobnica na 3.000 kvadratnih metara

Nastavljena je ekshumacija posmrtnih ostataka Prijedorčana ubijenih u ljeto 1992. godine. Iz primarne masovne grobnice Tomašica, otkrivene prije mjesec na području Prijedora, istražitelji su do sada izvukli 41 skelet i posmrtne ostatke 53 osobe. Stanje na terenu upućuje na njihov mnogo veći broj.

Iz grobnice duboke deset metara istražitelji iskopavaju posmrtne ostatke muškaraca i žena. Prostiru se na oko 3.000 metara kvadratnih. Pronađeni predmeti, osobni dokumenti – sve ukazuje na to da su žrtve iz Prijedora.

“Vjerujemo da ćemo pronaći i posmrtne ostatke djece, jer događaji i mjesta nestanaka vezuju se za nestanke djece, žena i starijih osoba, i dolazak ovdje”, kaže Mujo Begić iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Traga se za još 900 nestalih

U Prijedoru se traga za još oko 900 nestalih osoba. No, hoće li svi biti pronađeni u ovoj masovnoj grobnici niko ne zna.

“Dvadeset godina posmrtni ostaci ležali su duboko pod zemljom, bez zraka, pa se, kako su nam rekli istražitelji, tkivo nije moglo ni raspasti. Zbog toga se osjeti vrlo neugodan miris”, javlja reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana ovamo su dovezeni u ljeto 1992. godine. Neki su kasnije izmješteni na drugu lokaciju.

Fikret Bačić pogledom traži neki poznati predmet koji će biti potvrda da se u ovoj masovnoj grobnici nalaze posmrtni ostaci njegovih članova porodice, strijeljanih na kućnom pragu 1992. godine. Za 33 njih još traga.

Porodice platile još jedan bager

“Tu je ubijen moj sin od 12 godina i kćerka od šest godina, zajedno s majkom, mojom ženom. Ja očekujem i mislim – svaka ona vreća kad prođe da će neko biti moj”, kaže Fikret.

Ali, ovdje nije sam. Dijeli tugu sa stotinama drugih Prijedorčana.

“Mnogi ćemo umrijet a nećemo naći djecu”, konstatira Muharem Elezović, kojem je također stradala porodica.

Da bi ubrzali radove na iskopavanju masovne grobnice, porodice nestalih svojim su novcem platile još jedan bager. Svaka nova vreća s posmrtnim ostacima za njih je nova nada da će, nakon dva desetljeća, njihovi najbliži biti dostojanstveno pokopani.

Izvor: Al Jazeera