Maslinarstvo velika šansa Crne Gore

Crnogorski maslinari zadovoljno završavaju godinu. U opštini Bar, koja je najveći proizvođač maslina u Crnoj Gori, očekuju da će do kraja decembra ubrati više od 5.000 tona maslina, što čini hiljadu tona ulja i blizu 10 miliona eura zarade.

I u crnogorskoj Vladi upravo tu granu poljoprivrede smatraju velikom šansom za državu, te maslinarima obećavaju pomoć.

Porodica Sadeta Peričića iz Bara maslinarstvom se bavi godinama. Oktobar i novembar su mjeseci kada oni ubiru plodove svog rada.

Staro predanje

„Imam oko 100 korijena maslina, a moji se od davnina, od rođenja bave tim. Treba  dobro radit, pa da dobro i daje. Okopavati, đubriti, oreziti, nađubriti, tako ju prinudiš da rodi“, kazuje Sadet Peričić, maslinar.

Područje Bara poznato je po maslinovim stablima čiji broj prelazi 100.000, od kojih su mnoga stara i preko 1.000 godina.

Prema predanju nijedan mladić nije se mogao oženiti dok prethodno ne zasadi određeni broj maslinovih mladica.

Ko je zasadio onu najstariju – ne zna se.

„Maslina na Mirovici zaštićena je zakonom kao spomenik prirode još 60-ih godina prošlog vijeka. Stara je preko 2.000 godina i smatra se najstarijim stablom u Evropi. Legenda kaže da su se kod masline održavali skupovi zavađenih porodica koje su se upravo na ovom mjestu i mirile“, javlja reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

U Crnoj Gori ima blizu pola miliona stabala maslina. Oni koji od maslinarstva žive kažu da posljednjih godina ta grana poljoprivrede napreduje.

„Uzima se znanje iz Hrvatske, Italije, svijeta, sve je dostupno, znači crnogorsko maslinarstvo je u usponu. Kod nas je specifično da je u 90 posto zastupljena tzv. ‘žutica’, ne vjerujem da ima drugih sorti i ona je poznata dosta po kvalitetu“, navodi Šemsudin Bećović, Udruženje maslinara.

U protekloj godini crnogorska Vlada izdvojila je preko 600 hiljada eura za obnavljanje maslinovih stabala. Maslinarstvo, kažu, vide kao veliku šansu države.

Kruna berbe

„Imamo u Baru samo 800 ljudi koji se bave maslinarstvom, imamo oko 5.000 tona maslina ove godine, što je oko hiljadu tona ulja, a to je oko 10 miliona eura vrijednosti proizvodnje što je izuzetno značajno“, ističe Tarzan Milošević, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Manifestacija “Barska maslinijada” kruna je berbe maslina u toj opštini koju posjete hiljade turista iz zemlje i regiona. Uz kulturno-umjetnički program posjetioci imaju priliku da probaju različite vrste maslina, ulja i drugih domaćih proizvoda. Berba je uveliko u toku i trajat će do poslije Nove godine.

Izvor: Al Jazeera