Mashal: Snage otpora će uzvraćati Izraelu

Ukoliko međunarodna zajednica želi primirje, mora izvršiti pritisak na Vladu Benjamina Natanyahua i tražiti da zaustavi agresiju (EPA)

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA) proglasila je vanredno stanje u Gazi, a kako se navodi na njihovoj web stranici učinili su to zbog rastućih napada Izraela.

UNRWA blisko prati situaciju u Gazi, te je spreman intervenisati, navodi se u saopćenju te se dodaje kako su napadi ciljano usmjereni na stambena područja.

„Osuđujemo napade Izraela zbog kojih smrtno stradaju civili i podsjećamo da se ovim napadima krše međunarodna prava“, saopćeno je iz UNRWA-e.

Navodi se i kako je jedini granični prijelaz koji povezuje Gazu sa ostatkom svijeta – prijelaz Refah, zatvoren osim u hitnim slučajevima, dok se granični prijelaz Erez otvara samo u slučaju humanitarne pomoći.

U Gazi 1,2 miliona izbjeglica žive u osam različitih kampova, dok 12 centara za humanitarnu pomoć u hrani snabdijevaju 830.000 izbjeglica.

Hamas će uzvratiti

Lider političkog krila palestinkog pokreta otpora Hamas, Khaled Mashal, prethodno je izjavio da će „snage palestinskog otpora nastaviti uzvraćati na agresiju“.

„Ukoliko međunarodna zajednica želi primirje, mora izvršiti pritisak na Vladu Benjamina Natanyahua i tražiti da zaustavi agresiju i neprijateljsku politiku prema palestinskom narodu i njegovim interesima“, poručio je Mashal.

Hapšenje Palestinaca

Mashal je naglasio da  je Gaza živjela u miru, ali je Natanyahu provodio politiku judaizacije Jerusalema i palestinskih teritorija, gradnje naselja na Palestinskim teritorijama, masovnih hapšenja, rušenja domova, ohrabrivanja doseljenika da skrnave vjerske objekte Palestinaca i napada na džamiju Al-Aqsa.

Dodao je da je Natanyahu pregovore odveo u ćorsakak, pokazavši tako nepoštovanje prema američkoj administraciji i osujetivši napore američkog državnog sekretara Johna Kerryja.

 

Mashal je pojasnio da Natanyahu, otkako je došlo do nacionalnog pomirenja Palestinaca, vrši pritisak na palestinsku Vladu da prekine pomirenje s Hamasom, naglasivši da ona to radi s ciljem dalje opsade izgladnjivanja stanovnika Gaze.

Ukoliko međunarodna zajednica želi primirje,  mora izvršiti pritisak na Vladu Benjamina Natanyahua i tražiti da  zaustavi agresiju i neprijateljsku politiku prema palestinskom narodu i njegovim interesima“, poručio je Mashal.

Za Al Jazeeru je rekao da stanovnici Gaze nisu primili ni plaće, a da je cilj toga da se oslabi nihov otpor.

Mashal navodi je Natanyahu ignorirao štrajk glađu u koji su stupili zarobljenici i administrativni pritvorenici i nehumano se ponio prema njima, pojasnivši da svijet griješi ako smatra da su Palestinci poput mrtvog tijela i da se nisu u stanju braniti.  Potvrdio je da je nestanak trojice doseljenika “izraz palestinke srdžbe, ali neke je blagoslovljena ta srdžba i neka je blagoslovljen svako ko se bori protiv doseljenika”.

On dodaje da je Natanyahu ogorčen tim incidentom kao da je taj incidnet uzrok problema, a ne sve ono što Natanyahu radi Palestincima.

Govorio je i o hapšenju 900 Palestinaca, skrnavljenju grobnica, rušenju i krađi palestinskih kuća, dodavši da je izraleska Vlada odriješila ruke palestinskim doseljenicima koji su oteli i živog spalili palestinskog mladića Muhammada Abu Khudaira.

Dva koraka

Mashal smatra da svijet, ukoliko želi zaustaviti krvoproliće, mora poduzeti dva koraka. Prvo, mora mora izvršiti pritisak na Natanyahua da zaustavi agresiju na Gazu i nasilje na Zapadnoj obali i okupiranim teritorijama. Drugo, svijet Natanyahua mora prisiliti da promijeni politiku, dodavši da palestinski narod više ne može trpiti gradnju ilegalnih naselja, judaizaciju, ilegalno pritvaranje, skrnavljenje bogomolja, opsadu i izgladnjivanje stanovnika Gaze.

Za Al Jazeeru je rekao da stanovnici Gaze nisu primili ni plaće, a da je cilj toga da se oslabi nihov otpor.

Za kraj je poručio da izraelska okupacija mora prestati i da će primirje biti uvjetovano prstankom agresije na Gazu i promjenom Natanyahuove politike.

Mashal je pozvao Izraelce da odaberu nove lidere, prisile ih da zaustave agresiju i priznaju palestinski narod koji više ne prihvata okupaciju, dodavši da je Natanyahu uzrok straha i panike koju izraelski narod proživljava.

Izvor: Al Jazeera