Masakr na vjenčanju: Najmanje 63 ubijena u Kabulu

Najmanje 63 osobe su ubijene, a 182 su ranjene sinoć u napadu bombaša samoubice na svadbi u afganistanskoj prijestolnici Kabulu, saopćilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova ove države, prenose agencije.

Agencija AP navodi kako je odgovornost za napad preuzela oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Afganistanu, a ranije je Reuters objavio kako su talibani negirali da su odgovorni za eksploziju u šiitskom predgrađu na zapadu glavnog grada.

Napad se dogodio u trenutku dok talibani i Sjedinjene Američke Države pregovaraju o sporazumu koji bi predvidio povlačenje američkih snaga iz Afganistana u zamjenu za to da se talibani obavežu na mirovne pregovore sa Vladom u Kabulu.

Na društvenim mrežama pojavile su se slike na kojima se vide tijela nastradalih, među prevrnutim stolovima i stolicama u svečanoj sali.

Na svadbi je bilo više stotina gostiju a među poginulima su žene i djeca.

Ghani: Nema bijega talibanima od odgovornosti

Prije ove samoubilačke eksplozije, u petak se u Pakistanu dogodio bombaški napad na džamiju, u kojem je ubijen brat talibanskog vođe Haibatullaha Akhundzadam. U tom su napadu poginule četiri osobe, oko 20 ih je ranjeno, a za to niko nije preuzeo odgovornost.

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani izjavio je u nedjelju kako talibani ne mogu pobjeći od odgovornosti za „barbarski“ samoubilački napad na svadbenu dvoranu u prijestolnici Kabulu u kojemu su ubijene 63 osobe.

„Talibani se ne mogu osloboditi krivice jer pružaju platformu za teroriste“, napisao je Ghani na Twitteru.

U nedjelju ujutro zabilježene su nove žrtve u Afganistanu. Između 10 i 12 osoba poginulo je nakon što je vozilo naletjelo na eksplozivno sredstvo u sjevernoj pokrajini Balk, rekao je zvaničnik. Incident se dogodio na području Davlat Abada nedaleko od granice s Turkmenistanom.

Izvor: Agencije