Martin Schulz u ‘prijateljskoj posjeti’ Grčkoj

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz je prvi evropski čelnik koji je posjetio Grčku od dolaska na vlast ljevičarske Sirize. Sastnak s gostom novi grčki premijer Alexis Tsipras opisao je kao susret dvojice prijatelja, a Schulz je jedan od rijetkih u Briselu koji je spreman otvoreno prihvatiti ovakav epitet.

Susret Tsipras – Schulz se ne može opisati samo kao srdačan. Navodno najveća glavobolja Brisela i jedan od najviših predstavnika evropskog centra moći su, kažu, prvo prijatelji, pa potom i saradnici. Slušajući njihov razgovor, pomislili bi ste da su problemi na relaciji Brisel – Atina iluzija medija.

Ali, činjenica da Schulz u petak njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsjedniku Francoisu Hollandeu treba “iz prve ruke” prenijeti šta mogu očekivati od njegovog prijatelja govori da se mnogo više krije iza osmjieha.

‘Računamo na vas…’

“Blizak ste prijatelj Grčke, ali i moj dobar prijatelj, jer smo bili jako bliski tokom kampanje za evropske izbore. Računamo na Vas”, istakao je Tsipras.

“I ja se uzdam u naš lični odnos”, zaključio je Schulz.

Međutim, ovakva vrsta retorike, nije mogla biti dalja od one koja se čula u njemačkom Bundestagu.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera