Martin Schulz odustao od ministarske funkcije

Angela Merkel, Martin Schulz
CDU i SPD postigli su koalicijski dogovor prije dva dana, više od četiri mjeseca nakon izbora (EPA)

Martin Schulz odlučio je odustati od pozicije ministra vanjskih poslova u novoj koalicijskoj vladi Njemačke, potvrđeno je u petak iz njegove stranke SPD.

Schulz je odustao dva dana nakon što je sa šeficom CDU-a Angelom Merkel postignut dogovor o “velikoj koaliciji”, a odluku je donio nakon što se našao na meti kritike stranačkih kolega, prenosi Tanjug.

Njemački mediji objavili su da je čelnik SPD-a naišao na nezadovoljstvo unutar stranke, nakon čega je odustao od namjere da u novoj vladi bude ministar vanjskih poslova.

Kršćanska demokratska unija njemačke kancelarke Angele Merkel i Socijaldemokratska partija Martina Schulza postigle su dogovor u vezi s koalicijskim ugovorom prije dva dana, više od četiri mjeseca nakon izbora.

Najavio ostavku na mjesto šefa SPD-a

Odmah nakon toga počeli su razgovori o tome tko će dobiti koju ministarsku funkciju, a tada se nagađalo da bi SPD trebao dobiti resor vanjskih poslova.

Schulz je visokopozicioniranim članovima SPD-a najavio da će podnijeti ostavku na mjesto predsjednika stranke i da će ga zamijeniti Andrea Nahles, šefica zastupnika te stranke u njemačkom parlamentu.

Prema Schulzovim riječima, SPD se nakon najlošijeg poslijeratnog rezultata našao u nezgodnoj situaciji te mora “oživjeti” uz novo lice na čelu stranke, prenijele su agencije.

Izvor: Agencije