Maršalovi otoci tuže nuklearne sile u Hagu

Kako tvrde stanovnici Maršalovih otoka, generacije u prošlosti, ali i danas, trpe posljedice nuklearnih testiranja (Wikipedia)

Maršalovi otoci, mala arhipelaška država u Tihom okeanu, pokrenuli su pravni slučaj bez presedana protiv svjetskih nuklearnih sila, a navodne dokaze namjeravaju predati Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) u Hagu. 

Stanovnici ove države tvrde da im je život uništen zbog desetaka nuklearnih testova izvedenih na njenoj teritoriji u 12 godina do 1958, tokom Hladnog rata.

Kako dodaju, generacije u prošlosti, ali i danas, trpe posljedice ovakvih testiranja. 

“Mogu početi samo sa listom članova porodice moje supruge. Ne morate čak ni ići toliko daleko i gotovo svaki stanovnik ovdje može navesti isto. Majka moje supruge umrla je od raka materice, njen ujak od raka štitnjače”, kazao je Jack Niedenthal, oficir za vezu.

Slučaj protiv tri države

Kako bi pokrenuli pravnu odgovornost, slučaj se gradi protiv tri nuklearne slike koje su pristupile ICC-u – Velike Britanije, Indije i Pakistana, na argumentu da su ove države prekršile svoju zakonsku obavezu da se razoružaju.

Sličan postupak se koristi protiv šest drugih zemalja, uključujući SAD, Rusiju i Kinu. 

ICC je nadležan za krivična djela kao što su zločin genocida, zločine protiv čovječnosti, ratne zločine i zločine agresije.

Također, Sud je nadležan samo u slučaju kada je neko od krivičnih djela učinjeno na teritoriji zemalja koje su prihvatile Rimski statut, kojim je osnovan ICC, ili je djelo počinio neko od njihovih državljana. Maršalovi otoci pristupili su ovom Sudu.

Tužilaštvo ICC-a pokreće istragu kada postoji “opravdana osnova” da je počinjeno krivično djelo koje je u nadležnosti tog Suda.

Izvor: Al Jazeera