Marš protiv izručenja Juliana Assangea u centru Londona

Tim Dawson iz Nacionalne unije novinara kaže da je "problematično" što slučaj Assange nije zainteresirao britanske medije (EPA)

Slavne osobe, muzičari i političari predvodili su hiljade pristaša osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea u maršu u subotu u centru Londona kako bi se usprotivili njegovom izručenju u SAD. 

Na skupu je govorio i Assangeov otac John Shipton. On je rekao da je njegov sin zatvoren bez ikakve osnove. 

Okupljeni su nosili transparente s natpisima “Novinarstvo nije zločin”, “Oslobodite Juliana Assangea”. Drugi su govorili da je to “sramota” za vladu britanskog premijera Borisa Johnsona, objavila je agencija dpa a prenijela Hina. 

Aktivisti planiraju velike proteste u ponedjeljak kada Assangeu počinje saslušanje u Londonu o izručenju u SAD. 

Tim Dawson iz Nacionalne unije novinara kaže da je “problematično” što slučaj nije zainteresirao britanske medije i upozorio da će se izručenjem Assangea dovesti u pitanje sloboda medija. 

Objavio povjerljive dokumente

Američko ministarstvo pravosuđa optužuje Assangea zajedno s bivšom američkom zviždačicom Chelseom Manning za objavljivanje povjerljivih podataka 2010. godine. 

Manning je osuđena na sedam godina zatvora zbog propuštanja dokumenata, uključujući vojne snimke State Departmenta, kako bi privukla pažnju javnosti na ratove u Iraku i Afganistanu. 

Assange je proveo sedam godina u ekvadorskoj ambasadi u Londonu dok u aprilu nije iz njega izbačen. Sjedinjene Američke Države ga traže zbog osamnaest tački optužnice, uključujući hakiranje vladinih računala i kršenje zakona o špijunaži. Bude li osuđen, mogao bi provesti desetljeća iza rešetaka.

Assange, rođeni Australac, postao je slavan početkom prošlog desetljeća kad je WikiLeaks objavio povjerljivu vojnu snimku napada američkog helikoptera Apache u Bagdadu 2007. godine, pri čemu je ubijeno desetak ljudi, među njima i dva zaposlenika novinske agencije Reuters. 

Njegova organizacija je kasnije ponovno razbjesnila Washington objavama vojnih dokumenata i diplomatskih bilješki. 

Izvor: Agencije