‘Marš povratka’: Nove žrtve na granici Pojasa Gaze

Palestinci protestuju protiv egipatske i izraelske blokade Gaze uvedene 2007. godine (EPA)

U protestima na granici Pojasa Gaze i Izraela danas je poginulo šest Palestinaca, a blizu 50 je ranjeno bojevom municijom, saopštilo je Ministarstvo zdravlja na toj palestinskoj teritoriji.

Protesti se uglavnom održavaju jednom sedmično, petkom, još od kraja marta.

Palestinci protestuju protiv egipatske i izraelske blokade Gaze uvedene 2007. godine nakon što je Hamas preuzeo vlast, pobijedivši snage lojalne umerenijem rivalskom Fatahu.

Od početka tih protesta izraelskom bojevom municijom ubijeno je više od 180 Palestinaca, a hiljade ih je ranjeno.

Danas su demonstranti bacali eksplozivne naprave prema vojnicima raspoređenim s druge strane granične ograde. Vojnici su ih rastjerivali metodama za rasturanje nereda i bojevim mecima dok su pokušavali da oštete ogradu.

Zahtjevi dvije strane

U međuvremenu je libanski list Al Akbar objavio da je Hamas primio pismo zamenika izaslanika UN za Bliski istok Jamesa McGoldricka u kome se navode uslovi za olakšanje životnih uslova u Pojasu Gaze kako bi se spriječila dalja napetost.

Sudeći po tom izvještaju, Izrael zahtjeva zamrzavanje protesta kraj granice nazvanih “Marš povratka” jer demonstranti traže i povratak palestinskih izbjeglica i njihovih potomaka na sadašnju izraelsku teritoriju.

Izrael uz to traži obustavljanje svih pokušaja da se pređe granica, puste zapaljivi baloni i zmajevi preko nje i povratak na uslove prekida vatre kojim je okončan rat s Hamasom 2014. godine.

Hamas zauzvrat traži povećanje snabdjevanja strujom Pojasa Gaze i rješenje za problem nestašice.

Osim toga traži proširenje ribolovne zone i neograničen ulazak dobara u Gazu, izvoz robe i izraelske radne dozvole za blizu 5.000 stanovnika Gaze.

Izvor: Agencije