Marš mira dug 520 kilometara: Dubrovčani ne zaboravljaju Srebrenicu

U Dubrovniku su proteklih godina stotine ljudi učestvovale u mimohodu za Srebrenicu (Grad Dubrovnik)

Dubrovački Bošnjaci, zajedno sa stotinama svojih sugrađana, već godinama organiziraju ‘Mimohod sjećanja’ kojim svakog 11. jula obilježavaju godišnjicu tragedije koju će naši nesretni prostori vječno nositi kao najbolniji ožiljak – genocid u Srebrenici.

Ovoga puta, mimohod će zamijeniti mnogo izazovniji i ozbiljniji pothvat, marš mira prema Srebrenici, na koji će dubrovački Bošnjaci, kao i svi drugi zainteresirani žitelji tog grada na Jadranu, krenuti u četvrtak, na putovanju dugom 520 kilometara, od čega će dio koji prolazi kroz bh. entitet Republika Srpska preći automobilima.

Ideja za marš mira na ovoj dionici došla je od Udruženja “Koraci mira” iz Odžaka, organizacije koja dugi niz godina realizira slične akcije u Hrvatskoj i BiH, obilazi stratišta svih naroda naših prostora i na taj način ukazuje na počinjene zločine. Kako kažu, sa željom da se zlo nikada ne bi ponovilo.

Predsjednik ovog udruženja Nihad Alić, koji je, uprkos tome što je ratni vojni invalid, sam obišao veliki broj mjesta stradanja, na ideju da organizira marš mira koji bi ka Potočarima krenuo iz Dubrovnika, došao je prošle godine.

Dubrovnik – simboličan start marša

Tokom marša od Zagreba prema Vukovaru i Srebrenici, stupio je u kontakt sa predstavnicima Islamske zajednice Dubrovnika, te su postigli dogovor o organizaciji marša.

Kako kaže Alić, Dubrovnik je simboličan start marša, kao grad koji predstavlja jedan od simbola stradanja u ratnom periodu na području bivše Jugoslavije, kao i otpora Hrvatske agresiji. Dragulj Jadrana je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća i sam pretrpio značajne ljudske gubitke.

Srebrenice se sjete samo 11. jula

Jakić je dodao da mu smeta što se i oni koji bi najviše trebali učestovovati u borbi da se Srebrenica nikada ne zaboravi, genocida prisjete samo kada je 11. juli, ili kada im to donosi političke poene.

“Srebrenice se treba prisjetiti svaki dan, a ne samo na dan dženaze. Pokušajte samo pomisliti kako je majkama Srebrenice i kakva je njihova bol. Žrtve se, nažalost, ne mogu oživjeti, ali dešavaju se zaborav, negiranje, pa čak i ismijavanje genocida. Treba bi biti naša obaveza da ne dopuštamo da se to dešava”, kaže Jakić.

Stoga, prije pokreta, učesnici marša, kao i svi zainteresirani, obići će spomen-obilježje Bošnjacima poginulim u Dubrovniku, kao i centralno dubrovačko spomen-obilježje žrtvama zabilježenim u ovom gradu.

Nakon toga, povorka u kojoj će, prema procjenama, biti nekoliko desetaka učesnika, krenut će ka granici sa BiH, na putu prema Trebinju.

“Marš će ići preko Trebinja, gdje ćemo posjetiti grob Srđana Aleksića, preko Stoca, Mostara i Jablanice do Sarajeva. Na tom putu ćemo posjetiti nekoliko lokacija na kojima su zabilježena stradanja, ono što je važno za reći, stradanja civilnih žrtava svih naroda BiH, a to su Stolac, Grabovica, Trusina, Kazani… U Sarajevu, gdje ćemo imati dan odmora, odat ćemo počast Suadi Dilberović, obići spomenik ubijenoj djeci Sarajeva, a nakon toga ćemo, zajedno sa kolonom iz glavnog grada, krenuti put Srebrenice, a usput će nam se pridružiti i učesnici tradicionalnog marša Nezuk – Srebrenica”, kaže Nihad Alić za Al Jazeeru, koji dodaje da njegovo udruženje ovom, kao i svim drugim akcijama, želi poslati poruku života:

‘Mrtav je onaj ko je zaboravljen’

“Koristiću riječi zapovjednika odbrane Vukovara – ovo nije poruka suživota, već života. Suživot se može nametnuti, ali život ne. Mi želimo život, i to život uz uvažavanje svih naroda na našim prostorima”.

Nakon prvog puta, više nema zaustavljanja

Alić je 70-postotni ratni vojni invalid, no, to ga nije spriječilo da nekoliko puta obiđe poprišta najvećih zločina u regiji, od Vukovara, do Srebrenice.

“Prvi put me bilo strah ići u Srebrenicu, jer nisam znao kako će to sve ispasti, no, kada sam se našao tamo i na licu mjesta vidio kako to izgleda, više nije bilo zaustavljanja. Svake godine nas je bilo sve više, a odazivali smo se i pozivima iz Hrvatske na marševe u Vukovar”, kaže Alić.

Predsjednik Islamske zajednice Dubrovnik Fehim Vukotić rekao nam je da je ovaj grad oduvijek sudbinu Srebrenice doživljavao na poseban način, tako da se ideja da se mimohod Stradunom za žrtve genocida zamijeni maršom ka Potočarima, nametnula kao logična.

Grad Dubrovnik je, kako kaže, odmah odobrio plan i priskočio u pomoć u njegovoj realizaciji.

“Mi smo u Dubrovniku shvatali genocid u Srebrenici kao nešto što se dogodilo nama samima. To je jedna od najvećih zabilježenih tragedija. Citirat ću jednu izjavu – nije mrtav onaj koji je poginuo, mrtav je onaj koji je zaboravljen, a mi ćemo sa svoje strane učiniti sve da spriječimo zaborav Srebrenice. Na tu temu imali smo veliki broj tribina u Dubrovniku, a koristimo svaki mogući trenutak da opomenemo na tu tragediju i prisjetimo se svih nedužnih žrtava”, rekao nam je Vukotić.

On je dodao da će, prema programu, gradonačelnik Dubrovnika učesnike marša ispratiti iz grada, te da će u povorci do granice, koju će pratiti pripadnici hrvatske policije, biti i nekadašnji fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine Emir Spahić, koji, inače, pruža veliku podršku aktivnostima Islamske zajednice Dubrovnika, grada u kojem je rođen.

‘Nameće nam se zaborav’

Kako nam je rekao Alić, učesnicima marša koji su u Dubrovnik stigli iz Odžaka, pripadnici su svih vjera u BiH.

Među njima je i 21-godišnji Petar Jakić, kojem posjeta Potočarima neće biti prva. Kaže da ga boli što se srebrenički genocid iz godine u godinu sve više zaboravlja, a uz to, i negira.

“Srebrenica se nikada ne smije zaboraviti, a odgovornost za to je dobrim dijelom na nama mladima. Taj zaborav nam se nameće, u kafićima se namjerno pušta muzika na dan dženaze, mladi su nezainteresovani, genocide se negira… Sve to me natjeralo da i pored svih svojih obaveza na poslu i na fakultetu ponovo krenem u Potočare. I to mogu učiniti svi, bez obzira na obaveze. Jer, mišljenja sam da upravo mi mladi trebamo odigrati najveću ulogu u sprječavanju zaborava, ali borbi protiv negiranja genocida u Srebrenici”, rekao je Jakić.

Izvor: Al Jazeera