Maroni: Berlusconi neće biti premijer

Umjesto Berlusconija kandidat koalicije Lige za sjever i PDL-a za premijera mogao bi biti Angelino Alfano (AFP)

Bivši premijer Italije Silvio Berlusconi neće se vratiti na dužnost predsjednika Vlade, izjavio je njegov saveznik Roberto Maroni.

Maroni je rekao da je takva mogućnost isključena sporazumom koji su u ponedjeljak postigli njegova partija Liga za sjever i Berlusconijeva partija Narod slobode (PDL), prenosi Tanjug.

Dvije stranke se nadaju da će, nakon izbora u februaru, formirati Vladu desnog centra, ali nisu imenovale kandidata za premijera.

Berlusconi je izjavio da bi mogao preuzeti dužnost ministra finansija, prenio je BBC.

Alfano kandidat

U intervjuu koji je dao ranije u ponedjeljak Berlusconi nije eksplicitno isključio sebe kao mogućeg kandidata za premijera, izjavivši da će on “biti određen ako pobijedimo”, ali je nagovijestio da bi izbor mogao biti sekretar PDL-a Angelino Alfano.

“Angelino bi mogao biti naš kandidat za premijera, a ja bih mogao biti ministar finansija”, rekao je Berlusconi.

PDL i euroskeptična Liga su bili saveznici do pada Berlusconija 2011, kada je premijer poslije tri mandata otišao s vlasti tokom finansijske krize i premijer Mario Monti preuzeo vlast na čelu tehnokratske Vlade.

Liga od početka nije podržavala Montijevu Vladu, dok je PDL u početku pružao podršku, prije nego što ju je uskratio prošlog mjeseca i započeo predizbornu kampanju.

Izvor: Agencije