Maroko: Hapšenje osumnjičenih za terorizam

Među zaplijenjenim stvarima je i zastava Al-Kaide (AFP)

U Maroku je otkrivena teroristička ćelija koja je planirala osnovati kamp za obuku u Rif planinama i uhapšeno je devet osumnjičenih, javljaju britanski mediji.

Marokansko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da je pet od devet uhapšenih ostalo u pritvoru, dok ih je četvero pod “daljom istragom” policije, te da je prilikom hapšena zaplijenjen materijal, uključujući crne zastave koje simboliziraju pripadnost Al-Kaidi.

U saopćenju se navodi da je istraga otkrila zavjeru za osnivanje kampa za obuku u planinama Rif, na sjeveru Maroka, čiji je cilj “izvođenje terorističkih akata protiv javnih vlasti”.

Ministarstvo dodaje da su pripadnici terorističke ćelije imali njameru “napraviti eksploziv” i “preuzeti prostorije komercijale u Saleu radi finansiranja njihovih kriminalnih planova”.

Hapšenje se dovodi u vezu s hapšenjem dvoje “militantnih selefija” u blizini Rabata u oktobru, a njemačka policija je u četvrtak uhapsila Francuza koji je tražen u Maroku zbog bombaškog napada iz 2003. godine u Kasablanki, kada je ubijeno 45 ljudi.

Izvor: Agencije