Marokanski premijer gost Al Jazeera Foruma

Govor premijera Benkiranea bit će od ključnog značaja (Getty Images)

Marokanski premijer Abdelilah Benkirane bit će jedan od glavnih govornika na devetom Al Jazeera Forumu, koji će se održati od 4. do 6. maja 2015. u Dohi.

Govor premijera Benkiranea bit će od ključnog značaja s obzirom na jedinstveno iskustvo Maroka u kontekstu Arapskog proljeća.

Iako je i u ovoj državi došlo do protesta nakon tuniske i egipatske revolucije početkom 2011. kralj Mohammed VI je pokrenuo niz reformi da suzbije proteste.

To je dovelo do promjena u Ustavu čime su date veće ovlasti Parlamentu i premijeru. Reforme su, također, utvrdile da bi kralj trebao odrediti vođu najveće stranke u Parlamentu koja će formirati vladu. 

Stranka pravde i razvoja, na čijem je čelu Benkirane, osvojila je većinu u Predstavničkom domu na ranim izborima održanim nakon što su usvojeni amandmani na Ustav.

Nakon te pobjede, kralj Mohammed VI imenovao je Benkiranea da formira vladu. Marokanski premijer formirao je prvu koalicionu vladu u januaru 2012.

Vladajuća koalicija

Kada se Stranka nezavisnosti (Istiqlal) povukla iz vlade sredinom 2013. godine, Benkirane je formirao drugu koalicionu Vladu u oktobru 2013. i ta je koalicija na vlasti i danas.

Iako je dolazak Stranke pravde i razvoja na vlast bio kontroverzan u očima onih koji nisu vjerovali da su ustavne reforme dovoljne, vrijedi napomenuti da je ovo prva islamistička stranka na vlasti otkako je Maroko postao nezavisan. 

Al Jazeerin Centar za studije, koji je na šestom mjestu među ekspertskim organizacijama na Bliskom istoku, organizuje i koordinira ovogodišnji Forum u saradnji sa različitim komponentama mreže Al Jazeera.

Ovogodišnji forum na temu „Konflikti i promjene u arapskom svijetu“  privući će vodeće političare, kreatore politika, pisce, intelektualce i medijske ličnosti iz cijelog svijeta i osigurati jedinstvenu platformu za razmjenu informacija i mišljenja.

Izvor: Al Jazeera