Marokanka tuži državu nakon gorkog iskustva na hadžu

Ministarstvo vakufa ranije tokom sezone hadža izdalo saopćenje u kojem priznaje niz propusta u organizaciji hadža (Društvene mreže)

Piše: Sana Al-Qowaiti – Rabat

Hadžinica iz Maroka odlučila je podnijeti tužbu protiv države zbog loše organizacije ovogodišnjeg hadža, što je prvi slučaj takve vrste u državi.

Šezdesetogodišnja Zainab Balfattouh podigla je tužbu pred Upravnim sudom u Rabatu protiv premijera Maroka Saadeddina Othmanija i ministra za vakufe i islamske poslove Ahmeda Toufiqa s ciljem da dokaže kako joj je nanesena materijalna i moralna šteta tokom posljednje sezone hadža. Naknada koju Balfattouh traži je simbolična i iznosi jedan dirhem.   

Podnositeljica tužbe, koja je ove godine bila među hodočasnicima čije je putovanje u svetu zemlju organizirala država, navela je u tužbi primjere zanemarivanja sa kojima se suočila, između ostalog da nije obezbijeđena dobra usluga prevoza u Saudijskoj Arabiji, da su korišteni dotrajali i stari autobusi koji više nisu pogodni za vožnju po saobraćajnicama, te da su saudijski mutawwifi, odnosno osobe koje je Ministarstvo hadža zadužilo da budu na ispomoći hadžijama, angažirali sezonske radnike da ih voze i da nisu znali puteve.

Šatore u kojima marokanske hadžije borave na Mini opisala je kao katastrofalne, s obzirom na to da smještajni kapaciteti nisu odgovarali broju hadžija iz ove zemlje.

Također, sanitarni objekti nisu odgovarali broju marokanskih hadžija, zbog čega su se stvarale velike gužve, širili neugodni mirisi a otpadne vode izlijevale u šatore, što je zdravlje hadžija dovodilo u opasnost.  

Smatra da je nebriga i više nego negativan odnos delegacije zadužene za pitanje marokanskih hodočasnika pridonijela tome da se nanese šteta prvenstveno ugledu Maroka pred drugim državama, a zatim i samim hadžijama. 

Zakonska odgovornost

Advokat Mounir Funani, koji zastupa marokansku hadžinicu, kaže da njegova klijentica pokretanjem ovog pitanja želi postići samo jedno – da se ista stvar opet ne ponovi. Obraćanjem nadležnim institucijama i zakonskim putem hadžinica želi dokazati da joj je nanesena šteta, te podizanjem tužbe preći sa riječi i prigovora preko društvenih mreža na djela. 

Za Al Jazeeru je dodao da se njegova klijentica nije obazirala na pritiske koji su vršeni na hadžije prije njihovog odlaska na hadž, kada su morali potpisati izjavu da se neće žaliti i protestirati. Prema njegovim riječima, ovakav potez ukazuje na to da su organizatori odranije bili upućeni u kvalitet usluga koji će dobiti. Smatra da država time zastrašuje građane i prekoračuje svoje ovlasti.

Na društvenim mrežama su objavljivani videosnimci hadžija iz Maroka koji se žale na lošu uslugu koju su dobili tokom ovogodišnjeg hadža. 

Kako navode izvori, prigovori i protesti hadžija nagnali su pojedine parlamentarce da upute pismena i usmena pitanja Ministru za vakufe i islamska pitanja. Pozvali su ga da se pojavi pred Odborom za vanjske poslove, nacionalnu odbranu i islamska pitanja Zastupničkog doma kako bi se ispitale sve činjenice.

Pritužbe i pozivi

Vlada i nadležno ministarstvo nisu željeli davati izjave o ovoj tužbi, s tim da je Ministarstvo vakufa ranije tokom sezone hadža izdalo saopćenje u kojem priznaje niz propusta u organizaciji hadža, te da je marokanski ministar vakufa obavio telefonski razgovor sa svojim saudijskim kolegom vezano za žalbe hadžija. 

Ministarstvo je priznalo u ovom saopćenju neke od propusta koji su se desili u organizaciji ovogodišnjeg hadža, poput kašnjenja autobusa prilikom silaska hadžija s Arefata i neprimjerene podjele obroka na Mini. Odgovornost su prebacili na saudijske vlasti, istakavši da se organizatori hadža iz svih zemalja nemaju pravo miješati u boravak hadžija na svetim mjestima. 

Marokanski advokat Abdel Rahman Benamer pohvalio je korak kojeg je poduzela hadžinica iz Maroka. Ističe kako zakon predviđa da svako mora snositi odgovornost za štetu koju je počinio namjerno ili iz nehata, te da se mora nadoknaditi materijalna ili moralna šteta uzrokovana pogreškom.

Izvor: Al Jazeera