Markovina: Ako je BiH tempirana bomba, odgovorna je Evropska unija

Markovina je podsjetio da su mnogi bili oduševljeni pobjedom Macrona na predsjedničkim izborima, ali je on ubrzo, kaže taj historičar, pokazao svoje pravo lice (EPA)

Historičar iz Splita, inače rođeni Mostarac, Dragan Markovina kaže da, ako Bosna i Hercegovina i jest ta bomba, kakvom je vidi francuski predsjednik Emmanuel Macron, onda je ona to zato što je upravo Evropska unija dugo drži u statusu quo.

Komentirajući izjavu francuskog predsjednika “da je Bosna i Hercegovina tempirana bomba”, Markovina kaže da, ako je to tako, onda je to zato što joj se nimalo ne pomaže u ozbiljnom pitanju zbrinjavanja izbjeglica i što joj je nametnuto neodrživo dejtonsko uređenje, koje, kako kaže, ima ugrađen nacionalizam kao strukturnu činjenicu i čitav niz faktora kojima se lako blokiraju svake ozbiljne promjene.

Uzroci i posljedice

“Kolonijalizam očito i dalje blokira logično razmišljanje o uzrocima i posljedicama i uvijek je na kraju autodestruktivan”, naveo je Markovina, prenio je Tanjug od bosanskohercegovačkog portala Vijesti.

Podsjetio je da su mnogi bili oduševljeni pobjedom Macrona na predsjedničkim izborima, ali je on ubrzo, kaže taj historičar, pokazao svoje pravo lice.

“Kad je Macron, uvjereni neoliberalni centrist, pobijedio na francuskim izborima, nije se moglo živjeti od hvalospjeva građanskoj Francuskoj i činjenici da je njegovom pobjedom spašena ideja Evrope”, podsjeća Markovina.

Međutim, smatra, Macron se ne razlikuje mnogo od hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

“U praksi to izgleda tako da je stavio veto na otvaranje pregovora sa [Sjevernom] Makedonijom i Albanijom, što bi vrlo lako moglo dovesti do povratka najgorih nacionalizama i sukoba na čitavom tom prostoru, a onda je jučer u maniru Kolinde Grabar-Kitarović zaključio da je Bosna i Hercegovina tempirana bomba, koja zbog povratka džihadista otkucava pored Hrvatske”, naveo je Markovina.

Izvor: Agencije