Marković: SPC je dužnik, Vučić nas neće podučavati

Marković: 'Poreska uprava Crne Gore radi zakonito' (EPA)

Crnogorski premijer Duško Marković tvrdi da je Mitropolija crnogorsko-primorska porezni obveznik koji ne ispunjava obveze, da zakon važi za sve i o tomu ih neće podučavati nitko, pa ni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Zakon važi za sve, o tome nas neće podučavati niko, pa ni predsjednik Srbije. Poreski obveznici su oni koji rade i ostvaruju prava u Crnoj Gori, a ne građani druge države i njeni zvaničnici. Poreska uprava Crne Gore radi zakonito”, kazao je on u Londonu, gdje sudjeluje na Investicijskoj konferenciji za Zapadni Balkan, koju je organizirala Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Ravnatelj Poreske uprave Crne Gore Miomir M. Mugoša ranije je rekao da je Mitropolija crnogorsko-primorska dužna više milijuna eura na ime poreza, što su iz Mitropolije negirali, tvrdeći da su to “neprovjereni i neutvrđeni podaci”, prenosi Tanjug.

Vučić: Srbija će platiti sve što treba

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske kažu da je riječ o “hajci protiv Crkve”.

Vučić je u međuvremenu izjavio da će Srbija platiti “sve što treba”, ako je to potrebno, a da se ne oduzimaju svetinje Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Ekonomski stručnjaci, koji su željeli ostati anonimni, međutim, kažu za podgoričke Vijesti da je Mugoša objelodanjivanjem informacije o poreznom dugu SPC-a prekršio Zakon prema kojem su takve informacije tajna.

Sada bi, kažu, Mugoša trebao priopćiti imena i nazive svih drugih poreznih obveznika koji su dužni po tom temelju.

Izvor: Agencije