Marković: Rusija neće odlučivati o putu kojim ide Crna Gora

Crna Gora, NATO
Zvanični odnosi Crne Gore i Rusije značajno su pogoršani nakon ulaska Crne Gore u NATO (EPA)

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je da Crna Gora neće pogoršavati odnose s Rusijom, ali i poručio da službenoj Podgorici “niko sa strane ne može odlučivati kojim će putem ići”.

“Desilo se neviđeno uplitanje u naše političke ciljeve. Nećemo ništa uraditi da bismo pogoršali odnose, ali Crnoj Gori ne može niko sa strane odlučivati kojim će putem ići. Ako Moskva to ne razumije, bićemo strpljivi da to prihvate i bićemo spremni za taj dijalog”, rekao je on, kako prenosi Hina.

Crna Gora ranije je optužila vojno-sigurnosne strukture povezane s Rusijom za pokušaj terorizma i državnog udara na dan izbora 16. listopada prošle godine.

Rusija je bila protiv pristupanja Crne Gore NATO-u.

Nakon što je Skupština Crne Gore u aprilu donijela odluku o ulasku u Savez, Ministarstvo vanjskih poslova Rusije saopćilo je kako time provodi planove sila koje teže zabiti klin u prijateljske odnose Crnogoraca sa Srbima i Rusima te upozorilo da Moskva zadržava pravo donositi odluke o zaštiti svoje nacionalne sigurnosti.

Bez dilema kad je riječ o EU-u

Za 11 godina samostalnosti, rekao je Marković, Crna Gora ostvarila je tri velika cilja.

“To su članstvo u NATO-u, za koje smatram da je najbolji rezultat za ovih 11 godina, drugo je uspjeh u integracijama Crne Gore u Evropsku uniju, gdje smo napravili izuzetan rezultat i snažno i ubrzano idemo ka integraciji, a treći cilj jest izgradnja autoceste”, naveo je Marković.

On je, u susret samitu NATO-a, rekao da će Crna Gora u četvrtak imati poziciju kao stalna članica NATO-a i to je veliki dan za sve građane.

“Ulazimo u porodicu najrazvijenijih zemalja današnjice. Naša vizija pretvorena je u realnost i od te naše nove pozicije očekujemo velike koristi. Ove sedmice i deset dana juna biće istorijski za Crnu Goru u svakom smislu”, rekao je Marković.

Dodao je da “Crna Gora nema dilema kad je riječ o EU-u te da želi postati članica Unije bez obzira kako ona izgledala narednih pet godina”.

Izvor: Agencije