Marković: Odluke o otvaranju granica nisu usmjerene ni prema kome

Marković: 'Crna Gora će otvoriti granice sa zemljama u kojima je broj zaraženih novim korona virusom manji od 25 u odnosu na 100.000 stanovnika' (EPA)

Premijer Crne Gore Duško Marković rekao je u srijedu da odluka o zatvaranju i otvaranju granica nije usmjerena ni protiv koga.

Naglasio je da će biti sankcionirani svi nasrtaji i pokušaji ugrožavanja mira, stabilnosti, a posebno nezavisnosti Crne Gore i ocijenio da su ti pokušaji uzaludni.

Rekao je to odgovarajući na pitanje zastupnika Demokratske partije socijalista (DPS) Dragutina Papovića o odgovoru Vlade na “sve češće pokušaje vanjskih i unutrašnjih političkih činilaca da ugroze mir, stabilnost, nezavisnost, demokratiju i građansko društvo Crne Gore”.

“Svaki pokušaj destrukcije i destabilizacije biće sankcionisani u skladu sa Ustavom i zakonom odlučno i efikasno jer Crna Gora nije ono što je bila prije deset ili 20 godina”, rekao je Marković i dodao da odluke Vlade nisu odluke ni protiv koga, što nije ni odluka o otvaranju granica, prenosi Beta.

Početkom sedmice najavio je da će Crna Gora otvoriti granice sa zemljama u kojima je broj zaraženih manji od 25 u odnosu na 100.000 stanovnika, a na listi su se našle Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Mađarska, Albanija i Grčka, prenosi Fena.

Kontramjere Srbije

Nakon što se Srbija nije našla na listi država s kojom će Crna Gora 1. juna otvoriti granicu, predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić pozvala je stanovnike svoje zemlje da ne ljetuju u Crnoj Gori.

Nedugo nakon toga srbijanske vlasti donijele su odluku o zabrani slijetanja aviona Montenegro Airlinesa na beogradski Aerodrom “Nikola Tesla”.

Kasno u utorak reagirali su i iz Montenegro Airlinesa. Iz te kompanije saopćeno je da avioindustrija ne bi trebala zavisiti od političkih odluka i da, bez obzira na nenadanu odluku Beograda, Srbija ostaje dio njihovih saobraćajnih planova, javila je Al Jazeerina reporterka Milica Marinović.

Crna Gora je postala prva zemlja u Evropi koja je proglasila kraj pandemije nakon što danima nije zabilježila nijedan novi slučaj zaraze korona virusom.

Izvor: Al Jazeera i agencije