Marković: Naredni izbori u Crnoj Gori 2020. godine

'Nema priče o dijalogu na zahtjevu da im se garantuju izbori', poručio je Marković opoziciji

Crnogorski premijer Duško Marković kazao je da će naredni parlamentarni izbori u toj zemlji biti održani 2020. godine, čime je odbacio zahtjev ujedinjene opozicije za ponavljanje izbora u toj državi najkasnije s predsjedničkim 2018. godine.

Opozicija, koja bojkotira rad parlamenta, nije priznala rezultate parlamentarnih izbora 16. listopada.

Tvrde da su bili neregularni, održani u atmosferi pokušaja državnog udara na institucije, za koji crnogorsko tužiteljstvo tereti skupinu ruskih i srpskih državljana.

Poziv na prekid bojkota

Premijer Marković podsjetio je kako je opoziciji ponudio mjesta u Vladi i još ih jednom pozvao da prekinu bojkot Skupštine, jer, kazao je, aktualna vlada ima puni legitimitet.

“Nema priče o dijalogu na zahtjevu da im se garantuju izbori. Hipotetički da prihvatimo da, recimo, opozicija osvoji koliko smo mi sad – 41 mandat, a mi 39 – treba li u toj situaciji mi da kažemo: ‘E, sad idemo u bojkot i tražimo izbore u maju 2019. godine?’. Ne. To bi bilo bespuće i beznadežno. To ne može u političkoj praksi, nego uđite u parlament na osnovu mandata koji su vam dali građani”, rekao je Marković.

Predstavnici opozicije u crnogorskom parlamentu ranije su najavili kako će bojkot rada tog zakonodavnog tijela, u kojem sudjeluju demokrati, Socijaldemokratska partija, Demos, Građanski pokret URA i Socijalistička narodna partija, biti nastavljen “sve dok se ne utvrdi istina o pokušaju državnog udara 16. oktobra”, ali i dok ne bude potvrđen datum za nove izbore.

Izvor: Al Jazeera i agencije