Marković: Iznenađen sam ruskim primitivizmom

Spisak sadrži imena najmanje 70 osoba, među kojima je navodno i šef crnogorske Vlade Duško Marković (Reuters)

Vlada Crne Gore nije upoznata ko je na spisku nepoželjnih osoba koji je Rusija uvela kao kontramjeru na sankcije toj državi, kazao je crnogorski premijer Duško Marković nakon premijerskog sata u Skupštini ove države.

On je poručio kako ga iznenađuje destrukcija i primitivizam koji dolaze iz Rusije, kako je razočaran, ali i kako Crna Gora neće posustati na demokratskom putu.

Ranije je objavljeno kako se Marković, predsjednik Skupštine ove države Ivan Brajović i predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović nalaze, između ostalih, na crnoj listi crnogorskih državljana kojima je zabranjen ulazak u Rusiju, saznaje podgorička Pobjeda iz više diplomatskih izvora.

Slučaj Miodraga Vukovića

Iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova je najavljeno kako će biti poslana zamolnica ruskom ministarstvu da im se dostavi spisak nepoželjnih osoba kako bi se izbjegla situacija koja se desila poslaniku Miodragu Vukoviću, prenosi RTCG.

Vuković je u nedjelju navečer zadržan na moskovskom aerodromu Domodedovo i ponedjeljak ujutro deportiran za Crnu Goru. Po dolasku u Crnu Goru kazao je kako su mu „ruske vlasti odredile zadržavanje i deportaciju, jer je navodno na spisku osoba iz Crne Gore koje nijesu dobrodošle u Rusiju“.

Zvanična Podgorica uputila je protestnu notu Kremlju i tražila da im se dostavi spisak nepoželjnih osoba. 

Prema informacijama Pobjede, Moskva nema obavezu, a ni namjeru, da objelodanjuje listu nepoželjnih osoba iz Crne Gore.

Izvor podgoričkog lista blizak ruskoj diplomatiji tvrdi kako su na crnoj listi svi članovi Vlade, poslanici crnogorskog Parlamenta, njih 46 koji su glasali za Protokol o pristupanju NATO-u, kao i direktori većih državnih kompanija.

„Spisak sadrži imena najmanje 70 lica i zvanična Moskva će se striktno pridržavati ‘crne liste’ na aerodromskim pasoškim kontrolama. Čak su provjeravani i poslanici Demokratskog fronta na svojim putovanjima“, rekao je izvor Pobjede.

Recipročne mjere za sankcije

Crnogorski dnevni list Dan objavio je u jučerašnjem izdanju kako su na crnoj listi i članovi Predsjedništva DPS-a, njih 14, što znači i premijer Duško Marković, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, te potpredsjednik Vlade Milutin Simović.

Osim čelnika i brojnih funkcionera DPS-a, na crnoj listi su i poslanici Socijaldemokratske partije predvođeni Rankom Krivokapićem, bez obzira na to što bojkotiraju Parlament, pridružujući se tako i stavovima Demokratskog fronta koji podržava zvanična Moskva.

Na crnoj listi Kremlja se, prema saznanjima Pobjede, nalaze i brojnih direktori velikih kompanija u Crnoj Gori za koje se pretpostavlja da su imenovani ili da su bliski vlasti.

Iz Moskve nije bilo zvaničnih najava ko bi se sve mogao naći na crnoj listi, ali je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova saopćila kako je zabrana ulaska crnogorskim državljanima „recipročna mjera“.

„Nije tajna da se Crna Gora od samog početka priključila sankcijama EU-a, uključujući i personalne. Uvijek smo govorili da ostavljamo pravo da poduzimamo recipročne mjere, kako je to prihvaćeno u evropskoj praksi“, navodi se u njenoj izjavi.

Sankcije Evropske unije Rusiji, koje je Crna Gora podržala uvedene su 2014. i odnose se na zabranu putovanja i zamrzavanja imovine 149 funkcionera Rusije i Ukrajine sa Krima. Sankcije su odlukama Evropskog vijeća proširene u nekoliko navrata. 

Izvor: Al Jazeera i agencije