‘Marko’, robot koji pomaže djeci u razvoju

Jedan od prvih medicinskih robota u svijetu koji će moći samostalno komunicirati s ljudima konstruira se u Srbiji. Tim stručnjaka sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu do kraja godine završit će prototip robota zvanog “Marko”, koji će, nakon testiranja u novosadskoj dječijoj bolnici, pomagati u terapiji djece sa smetnjama u razvoju.

Konstruktor: “Marko, probudi se!”

Robot ‘Marko’: “Dobro jutro svima. Sada sam se probudio.”

Vidi, čuje, pogledom prati pokrete i pokazuje osnovne emocije. Vještine su mu pažljivo osmišljene kako bi djeci sa smetnjama u razvoju olakšao svakodnevne, često duge i bolne terapije.

“Lekar kada zada, recimo, detetu neku instrukciju, da pomeri ruku ili neki deo tela, ili da prepozna neki objekat na stolu, a dete ili neće ili ne može to da uradi, lekar u tom slučaju može da zamoli ‘Marka’ da to uradi. ‘Marko’ će onda da pokaže detetu kako se to radi”, navodi konstruktor robota Milan Gnjatović.

Jedinstven u regiji

Ime robota mu nije slučajno odabrano – “Marko”, zapravo, označava skraćenicu njegovih karakteristika: multimodalni antropomorfni robot kognitivnih osobina.

“Marko” je plod četverogodišnjeg rada osam institucija s više od 40 stručnjaka: inženjera, ljekara, psihologa, dizajnera – ujedinjenih u pionirskoj misiji takozvane humane robotike, iz Novog Sada javlja novinarka Al Jazeere Jelena Glušac.

“Po svojim osobinama, funkcijama i performansama, ‘Marko’ je jedinstven robot u regionu. Iako mu je namena prevashodno terapeutska, cilj je da ga deca dožive kao svojevrsnu hi-tech igračku i drugara u igri”, dodaje Jelena Glušac.

“Očekujemo, pre svega, da deca budu oduševljena ovim robotom, odnosno da ga prihvate u procesu terapije. Ako primetimo da robot pozitivno utiče na njihovu volju da učestvuju u terapiji, odnosno da ih robot motiviše da oni dodatno i više rade nego što bi inače radili, to ćemo smatrati uspehom.”, rekao je Jovica Tasevski, jedan od konstruktora robota.

Saradnik i pomagač

Kada bude završen, robot će biti testiran na dječijoj klinici u Novom Sadu. Ljekari ove klinike, koji su i sami učestvovali u projektu, željno iščekuju dan kada će im “Marko” postati partner.

“Naravno, ljudski faktor je i dalje broj jedan, mi smo ti koji ćemo da upravljamo robotovim funkcijama, ali eto, neki put će nas malo i zameniti u tome, neki put će biti naš prvi saradnik, neki put dečiji pomagač. Uglavnom, nekako svi se radujemo i očekujemo taj početak naše saradnje sa robotom”, kazala je logoped Vesela Milankov.

Ukoliko se projekat pokaže kao uspješan, “Marko” bi svoje kopije mogao dobiti u dječijim bolnicama širom Srbije.

Izvor: Al Jazeera