Marine Le Pen želi oživiti plamen krajnje desnice

O prihvatanju novog imena dopisno će glasati članovi stranke (EPA)

Zbogom Nacionalnom frontu: Marine Le Pen predložila je da se ta francuska stranka krajnje desnice preimenuje u Nacionalni sabor u nadi da će postati partner u Vladi.

“Želim da se obnova zbog koje ste me izabrali sada privede kraju, to je preduvjet našeg uspjeha”, izjavila je ona u govoru na zatvaranju 16. kongresa njene stranke u Lilleu. O prihvatanju novog imena dopisno će glasati članovi stranke, a rezultat će se znati za najmanje šest sedmica.

Le Pen računa da na taj način nastavi misiju vraćanja ugleda toj stranki pokrenutu otkad joj je ona na čelu (od 2011. godine).

U nedjelju je ponovo izabrana jednoglasno (bila je jedini kandidat) za treći mandat na kongresu. Pristalice su glasale i u korist ukidanja naslova “počasnog predsjednika” bivšem šefu Nacionalnog fronta Jean-Marieju Le Penu, Marineinom ocu. On odsad nema više nikakve veze sa strankom koju je osnovao 1972. godine.

Pad popularnosti

Jean-Marie Le Pen vodio je stranku 39 godina, od 1972. do 2011, a izbacila ga je 2015. vlastita kćerka. To protjerivanje izazvalo je dugu sudsku bitku između njih dvoje.

Le Pen, koji je objavio svoje memoare desetak dana prije kongresa, napokon je odustao od dolaska na kongres. Subotu je proveo u pisanju posveta na svoju knjigu u jednoj pariskoj knjižari.

U završnom govoru ta nekadašnja 49-godišnja advokatica pokušala se nametnuti kao prvi oponent predsjedniku Emmanuelu Macronu.

Ispitivanje mnijenja za dnevnik Journal du Dimanche pokazalo je da samo 39 posto Francuza želi kandidaturu Le Pen na sljedećim predsjedničkim izborima, što je pad za dva postotna poena u odnosu na septembar 2017, nasuprot 61 posto onih koji je ne žele.

Izvor: Agencije