Marine Le Pen podržava aneksiju Krima

Le Pen zagovara izlazak Francuske i NATO-a (AP)

Predsjednička kandidatkinja francuske krajnje desnice Marine Le Pen ocijenila je u utorak da ruska aneksija ukrajinskog poluotoka Krim nije bila protivzakonita, što je suprotno stajalištu Evrope i SAD-a.

“Aposlutno ne vjerujem da se dogodilo nelegalno pripajanje, održan je referendum i stanovnici Krima su se željeli pridružiti Rusiji”, rekla je predsjednica Nacionalne fronte (FN) na radiju RMC i BFM TV-u.

“Ne vidim po čemu bi taj referendum mogao biti doveden u pitanje”, kazala je Le Pen.

Rusija je pripojila Krim, strateški poluotok u Crnom moru u martu 2014. nakon vojne intervencije i referenduma o pripajanju, za koji Kijev i države Zapada tvrde da je nelegalan.

To pripajanje izazvalo je najjače napetosti između Zapada i Rusije nakon Drugog svjetskog rata, a SAD i Evropska unija Moskvi su nametnule niz privrednih sankcija koje su i dalje na snazi.

Borba protiv ISIL-a

Marine Le Pen također se zauzela za uvođenje strateških odnosa između Francuske i Rusije u sklopu borbe protiv grupe ISIL.

O ulozi NATO-a u svijetu nakon raspada Sovjetskog Saveza Le Pen je rekla da će Francuska napustiti barem zajedničko zapovjedništvo tog saveza bude li ona izabrana za predsjednicu u maju 2017.

Također procjenjuje da bi moglo biti promjena u ulozi NATO-a kada novi američki predsjednik Donald Trump preuzme dužnost.

Prije nego što je izabran Donald Trump je istakao da vojni angažman SAD-a uz evropske saveznike zavisi o povećanju finansijskog doprinosa saveznika.

Izvor: Agencije