Marine Le Pen optužuje Berlin da iskorištava izbjeglice

Imigracija nije šansa, već teret, smatra Marine Le Pen (EPA)

Francuska nema više ni sredstava ni energije ni želje da bude velikodušnija prema bijedi u svijetu, izjavila je predsjednica francuske krajnje desničarske stranke Nacionalni front Marine Le Pen, koja optužuje Berlin da u izbjeglicama vidi “jeftine robove”.

Ona je jučer u obraćanju povodom završetka rada ljetnog univerziteta njene stranke u Marseju oštro kritikovala politiku francuske socijalističke vlade, a Njemačku je okrivila da želi nametnuti Evropi da primi stotine hiljada tražilaca azila, prenosi francuska štampa.

“Više nikoga ne možemo primiti, to je realnost”, istakla je Le Pen, u trenutku kada najnovije ankete pokazuju da bi se mogla naći na čelu izborne utrke u prvom krugu predsjedničkih izbora 2017. godine.

Njemačka, čiju kontrolu nad evropskom ekonomskom politikom kritikuje, u njenim očima je posebno kriva što vrši pritisak na Evropljane da prime izbjeglice.

Upošljavanje jeftine radne snage

“Njemačka, vjerovatno, ima na umu svoju demografiju koja je na izdisaju i bez sumnje nastoji smanjiti plaće i nastaviti upošljavati robove putem masovne imigracije”, rekla je Le Pen.

Smatra da se “iskorištavaju patnja i smrt tih jadnih ljudi koji prelaze Mediteran, na putovanjima koja organizuju mafijaši, prikazuju se fotografije mrtvog djeteta s jedinim ciljem da se evropska svijest učini krivom i natjera da prihvati aktuelnu situaciju”.

“Imigracija nije šansa, već teret”, zaključila je predsjednica francuske ekstremno desničarske stranke, dok su neke pristalice uzvikivale “Napolje!” i “Vratite se u svoje zemlje”.

Prema jučer objavljenim rezultatima ankete francuskog instituta Odoksa, 55 posto Francuza smatra da se ne treba ugledati na Njemačku i ublažiti uslove za dodjelu izbjegličkog statusa ljudima koji dolaze.

Izvor: Agencije