Marine Le Pen na crnoj listi Ukrajine

Glasnogovornik francuske desničarke saopćio je da 'Marine Le Pen ne namjerava posjetiti Ukrajinu' (Reuters)

Ukrajina je naznačila da će francuskoj predsjedničkoj kandidatkinji Marine Le Pen zabraniti ulazak u zemlju zbog njene izjave koja upućuje na to da rusku aneksiju Krima 2014. godine smatra legitimnom.

Izjavu čelnice francuske krajnje desnice da ruska aneksija Krima nije bila nezakonita jer se narod Krima na referendumu opredijelio za pridruživanje Rusiji prenijela je francuska televizija.

Kijev se odlučno suprotstavlja takvim stavovima, a referendum je nezakonitim proglasila Generalna skupština Ujedinjenih nacija.

Izbori u Francuskoj u maju

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine saopćilo je da “izjavama koje ponavljaju propagandu Kremlja francuska političarka iskazuje nepoštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i u potpunosti zanemaruje temeljna načela međunarodnog prava”.

“Takve izjave i postupci protivni ukrajinskim zakonima nužno će imati posljedice, kao što je to bilo u slučaju određenih francuskih političara kojima je uskraćen ulazak u Ukrajinu”, kaže se u saopćenju.

Glasnogovornik Marin Le Pen u e-mail poruci agenciji Reuters odgovorio je da ona “ionako ne namjerava posjetiti Ukrajinu” te da će “to pitanje biti riješeno posredstvom diplomatskih kanala kad ona postane predsjednica Francuske”.

Istraživanja javnog mišljenja u Francuskoj ukazuju na to da će Le Pen ući u drugi krug predsjedničkih izbora, koij će biti održani u maju, ali da će u tom krugu izgubiti od kandidata iz centralne struje francuske politike, vjerovatno konzervativca Francoisa Fillona.

U sukobima 10.000 žrtava

Kijev je nervozan zbog promjena na političkoj sceni u 2017. godini.

Novoizabrani predsjednik SAD-a Donald Trump koristi prijateljskiji ton spram Rusije, dok se Fillon izjašnjava za ukidanje sankcija Moskvi.

Ukrajina i Rusija u lošim su odnosima od ruske aneksije Krima i sukoba s proruskim separatistima u istočnoj Ukrajini, u kojima je, unatoč proglašenom primirju, poginulo oko 10.000 ljudi.

Izvor: Agencije