Marin Čilić pobjednik US Opena

Naslov osvojen u Flushing Meadowsu 12. je po redu za 25-godišnjeg hrvatskog tenisera, ali i daleko najveći u karijeri (AP)

Najbolji hrvatski teniser Marin Čilić pobjednik je ovogodišnjeg US Opena, nakon što je u ponedjeljak u finalu pobijedio Japanca Keija Nishikorija sa 3:0 u setovima za sat i 54 minute igre.

Čilić je u finalu posljednjeg ovogodišnjeg Grand Slama u New Yorku sjajnom igrom savladao Nishikorija bez izgubljenog seta – 6:3, 6:3, 6:3.

U polufinalu je bio bolji od drugog nosioca, Švicarca Rogera Federera, sa 3:0 u setovima, dok je Nishikori pobijedio najboljeg tenisera svijeta, Novaka Đokovića iz Srbije, sa 3:1 u setovima.

Čilić se pridružio svom treneru Goranu Ivaniševiću kao jedini hrvatski teniser sa seniorskim pojedinačnim naslovom na Grand Slam turnirima, prenosi Hina.

Naslov osvojen u Flushing Meadowsu 12. je po redu za 25-godišnjeg hrvatskog tenisera, ali i daleko najveći u karijeri.

Među prvih deset

Čilić je u finalu bio potpuno nadmoćan, bolji od Nishikorija u svim teniskim elementima, a pogotovo u prijelomnim trenucima meča.

Po jedan break u prvom i trećem setu te čak tri u drugom – donijeli su Čiliću 300. profesionalnu pobjedu u karijeri i mjesto među teniskim velikanima.

Trijumf pred gotovo 22.000 gledalaca u Nacionalnom teniskom centru “Billie Jean King” u New Yorku donio je najboljem hrvatskom teniseru i povratak u društvo desetorice najboljih igrača svijeta te novčanu nagradu od tri miliona dolara.

Na novoj ATP ljestvici Čilić će biti na devetom mjestu, čime je izjednačio svoj najbolji plasman u karijeri.

‘Uživam na terenu’

Poraženi finalist Kei Nishikori nalazi se jedno mjesto ispred Čilića.

“Ovo je zasluga za veliki rad proteklih godina, pogotovo ove godine. Goran [Ivanišević] je puno pomogao, dao mi je radost u tenisu, uživam na terenu i zato je ovo bio moj najbolji tenis u životu. Ovo je sve što sam sanjao i za što sam radio”, rekao je Čilić nakon pobjede u finalu.

“Ovo je znak za sve koji rade naporno da, ako rade dovoljno jako i predano, da će im se dobre stvari dogoditi”, kazao je novi pobjednik US Opena.

Izvor: Agencije