Marija Pejčinović Burić na čelu Vijeća Evrope

Marija Pejčinović Burić je dobila 159 glasova, a protivkandidat Didier Reynders 105 glasova (EPA)

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izabrana je u srijedu za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe.

Zastupnici Parlamentarne skupštine Vijeća Europe odlučili su tajnim glasanjem, na zasjedanju u Bruxellesu, da će Pejčinović Burić na dužnosti glavne tajnice naslijediti Thornbjorna Jaglanda, kojem u listopadu istječe drugi mandat.

Pejčinović Burić je dobila 159 glasova, dok je njezin protukandidat, belgijski šef diplomacije Didier Reynders, završio sa 105 glasova, prenosi Hina.

Pejčinovć Burić kandidirala se za glavnu tajnicu zajedno s Reyndersom, koji je s njom prije nekoliko mjeseci ušao u uži izbor, bivšim litavskim premijerom Andriusom Kubiliusom i bivšom grčkom ministricom vanjskih poslova Dorom Bakojanis.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe sastoji se od 324 zastupnika nacionalnih parlamenata iz 47 država članica.

Uoči glasanja, hrvatski premijer Andrej Plenković je na Hrvatskom radiju kazao da je službeni Zagreb obavio dobar posao u lobiranju za Pejčinović Burić.

Druga žena u historiji na čelu Vijeća Evrope

Istaknuo je da je Hrvatska dobar dojam ostavila i tijekom šest mjeseci predsjedanja tom organizacijom prošle godine.

“Naši prioriteti, zalaganja i sve što smo učinili bilo je izrazito dobro prihvaćeno i mislim da smo tu stekli imidž zemlje koja može dati doprinos”, rekao je Plenković.

Hrvatska ministrica ovime je postala druga žena u povijesti na čelu te organizacije i prva osoba općenito iz srednje i jugoistočne Europe na toj dužnosti.

Vijeće Europe je međunarodna organizacija sa sjedištem u Strasbourgu, čija je zadaća održavanje vladavine prava, demokracije i ljudskih prava u Europi.

Osnovana je 1949. godine, a danas ima 47 država članica, cijelu Europu, osim Bjelorusije i Kosova, te Rusiju, Tursku i države Kavkaza.

Hrvatska se organizaciji pridružila 1996. godine, a stupanje na dužnost nove glavne tajnice predviđeno je 15. listopada ove godine.

Izvor: Agencije