Oglasi

Marihuana na policama marketa u Švicarskoj

Njemački trgovački lanac Lidl na svojim policama u Švicarskoj kupcima nudi i marihuanu iz domaćeg uzgoja.
Gram i pol kanabisa iz domaćeg uzgoja trenutno košta 18 švicarskih franaka, ili 15 euraEPA - Ilustracija

Stanovnici Švicarske od sada u marketu u toj zemlji mogu kupiti i marihuanu.

Kako navode lokalni mediji, njemački trgovački lanac Lidl na svojim policama u Švicarskoj kupcima nudi i marihuanu iz domaćeg uzgoja.

Gram i pol kanabisa iz domaćeg uzgoja trenutno košta 18 švicarskih franaka, ili 15 eura, dok paketić s tri grama kanabisa iz staklenika košta oko 17 eura, prenosi Anadolija.

Marihuana se može kupiti samo u trgovinama Lidla u Švicarskoj, ali ne i u Njemačkoj gdje je to još zabranjeno.

Izmjena zakona

Trgovački lanac odlučio se na prodaju marihuane nakon izmjene zakona iz 2011. godine prema kojoj punoljetni Švicarci mogu kupiti kanabis s manje od jedan posto tetrahidrokanabinola (THC), glavnog psihoaktivnog sastojka kanabisa.

Distributer kanabisa je švicarska kompanija The Botanicals koja uzgaja ovaj opijum u zatvorenom prostoru, uz pomoć poluautomatiziranih staklenika.

"Oslanjamo se isključivo na održivu proizvodnju i ne dodajemo hemikalije ni sintetički ili genetski modificirane supstance", naveli su iz ove kompanije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.